ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.11.2009 - Na konferenci predstavili slovenske vesoljske dejavnosti
Novice - Na konferenci predstavili slovenske vesoljske dejavnosti

 


Budimpešta, Madžarska

četrtek, 12.11.2009

.


Piše
MVZT
Objavljeno
: 12.11.2009 ob 17:40

Povejte vaše mnenje na forumu!

V Budimpešti so Madžarski vesoljski grozd, Madžarska vesoljska pisarna in združenje SME4SPACE 10. novembra 2009 organizirali konferenco na temo vključevanje malih in srednje velikih podjetij v vesoljske programe.

Na konferenci so svoje poglede predstavili predstavniki Češkega vesoljskega združenja, Poljske vesoljske tehnološke platforme, Madžarske vesoljske pisarne in dr. Aleš Mihelič, generalni direktor Direktorata za tehnologijo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Mihelič je predstavil korake Slovenije pri približevanju Evropski vesoljski agenciji (ESA) ter aktivnosti, ki so bile izvedene za identificiranje in motivacijo podjetij ter raziskovalcev na področju aplikacij in tehnologij za vesolje in uporabo vesoljske infrastrukture.

Svoje izkušnje so predstavili tudi Čehi, ki so lanskega leta postali polnopravni člani ESA. Na konferenci so sodelovali tudi predstavniki večjih vesoljskih podjetij, kot npr. EADS Astrium. Na konferenci so kot opazovalci sedeli tudi predstavniki Litve in Latvije, ki prav tako začenjajo z aktivnostmi povezanimi z vesoljsko infrastrukturo.

"Slovenski potencial za sodelovanje je ocenjen, kot zelo primeren. Prav tako je bil z velikim odobravanjem sprejet slovenski koncept priključevanja k ESA, ki že od vsega začetka vključuje podjetja, kot bistveni del predvidenih aktivnosti", je povedal Mihelič. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo namerava tudi v začetku naslednjega leta v Slovenijo povabiti velika podjetja iz področja vesoljske industrije iz Evropske unije z namenom vzpostavitve sodelovanja in večje prepoznavnosti slovenskih partnerjev. Slovenija bo sama namreč zelo težko sodelovala na velikih sklopih, ki jih razpisuje Esa, zato je sodelovanje z ostalimi državami še toliko bolj pomembno je na koncu konference dejal Mihelič.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo

SME4SPACE 2009

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2009

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune