ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.01.2012 - Eden od satelitov sistema Galileo se bo imenoval Tara

Novica - Eden od satelitov sistema Galileo se bo imenoval Tara

 


Ljubljana, Slovenija

09.01.2012

.


Piše
Meta Maksimovič
Objavljeno: 09.01.2012 16:55

 

Evropska komisija z velikim veseljem objavlja izid likovnega natečaja Galileo v Sloveniji. Nacionalna žirija je za zmagovalko razglasila Taro Keber, 10-letno učenko osnovne šole Kašelj iz Ljubljane. Po zmagovalcih natečajev iz vseh 27 držav članic Evropske unije se bodo imenovali sateliti, ki jih bodo v naslednjih letih izstrelili v vesolje kot del navigacijskega programa Galileo. Prva dva, Natalija in Thijs, imenovana po učenki iz Bolgarije in učencu iz Belgije, že krožita okoli Zemlje od lanskega oktobra. Tara bo sestavni del sistema Galileo, ko bodo izstrelili tudi "slovenski" satelit.

Ime zmagovalke so objavili na slovesnosti, ki je bila danes opoldne v ljubljanskem Centru Evropa. Tari Keber so priznanje za njeno risbo in model navigacijskega satelita, ki se bo imenoval po njej, izročili člani žirije. Navzoče družinske člane nagrajenke, njene sošolce, člane likovnega krožka, mentorico Nino Kononenko in ravnateljico OŠ Kašelj Tadejo Perkovič ter nekatere druge likovne pedagoge, ki so s svojimi učenci sodelovali na natečaju, je pozdravil vršilec dolžnosti vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Andrej Beloglavec.

Iz Slovenije je na natečaj prispelo 440 risb, Tarino umetnijo z naslovom "Vesolje ka-BUM" pa je kot najboljšo po več krogih odločanja izbrala nacionalna žirija, v kateri so bili svetovno znana pisateljica in ilustratorka Lila Prap (Lilijana Praprotnik Zupančič), novinar, poznavalec kozmonavtike in direktor Vesoljske tiskovne agencije Vojko Kogej in Lara Sheppard Kanduč iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Zanimiv likovni natečaj Galileo je pripravila Evropska komisija. Sodelovali so lahko devet- do enajstletni učenci, ki živijo v eni od 27 držav članic EU, iz vsake pa so izbrali po enega zmagovalca. Vsak učenec je lahko sodeloval z eno risbo na temo Vesolje in vesoljska plovila. Pri tem so dali prosto pot svoji domišljiji, uporabili so lahko katero koli risarsko oziroma slikarsko tehniko in barve. Svoja dela so skenirali ali fotografirali in jih naložili na spletno stran natečaja. Slovesnost v Ljubljani je bila prva po lanski objavi zmagovalcev iz Belgije in Bolgarije, ki so ju „izstrelili“ v vesolje že oktobra.

Začenja se risarski natečaj "Vesolje in vesoljska plovila"

Zmagovalna ilustracija natečaja

tabSD.gif (826 bytes)

.

Zmagovalka Tara z družino

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2012

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune