ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.05.2013 - Sunita Williams prejela slovensko Medaljo za zasluge
  Sunita Williams prejela slovensko Medaljo za zasluge  

Ljubljana, Slovenija
20.
05
.2013

Piše
Urad predsednika Republike Slovenije
Objavljeno: 20.05.2013 19:50

Predsednik republike Borut Pahor je danes podelil Medaljo za zasluge astronavtki slovenskega rodu Suniti Williams za prispevek k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev.

Sunita Williams se danes uvršča v sam vrh astronavtike, saj je bila članica odprav v vesolju, ki so v imenu ZDA pa tudi celotnega človeštva opravile pomembna poslanstva na Mednarodni vesoljski postaji. Sunita Williams je kot članica odprave od decembra 2006 do junija 2007 preživela v vesolju kar 195 dni in s tem postavila rekord v skupnem času bivanja astronavtk v vesolju zunaj vesoljske postaje. V okviru skupnega projekta z rusko in japonsko vesoljsko agencijo je bila leta 2012 tudi članica več odprav in ponovno postavila rekord v neprekinjenem bivanju astronavtk v vesolju zunaj vesoljske postaje. Sunita Williams se z velikim zanimanjem seznanja z življenjem svojih slovenskih prednikov iz Leš pri Tržiču in s svojim sodelovanjem z različnimi slovenskimi ustanovami vstopa v svet slovenskih mladostnikov kot vzornica za njihova prihodnja raziskovanja in znanstvena prizadevanja. S svojim čutom pripadnosti slovenstvu je hkrati ena zelo uglednih promotork Slovenije.

Predsednik Borut Pahor je ob podelitvi odlikovanja Suniti Williams zbranim na slovesnosti, na katero so bili povabljeni vaščani iz Leš, slovenski znanstveniki in drugi povedal, da odlikuje izjemno osebnost, astronavtko in strokovnjakinjo, ki s svojim znanjem in svojim pogumom skoraj dobesedno premika meje človeškega znanja in človekovega bivanja. »Gospa Sunita Williams je slovenskega rodu, redno obiskuje Slovenijo, povezana je s slovensko znanostjo, predvsem s Slovensko znanstveno fundacijo in v Slovenijo prenaša znanje o najnovejšem napredku na področju poletov v vesolje, zlasti tehnologije in raziskav v vesolju. Zaradi slovenskih korenin, ki jih vestno neguje je prav, da jo imamo za svojo,« je dejal predsednik Pahor in dodal, da smo Slovenci izjemen narod, ki je kljub svoji številčni majhnosti ohranil in razvil svojo kulturo in svojo samobitnost ter končno prišel tudi do svoje države. »Pozabljamo na izjemne dosežke, ki so jih naši predniki in sodobniki dosegli in jih dosegajo v umetnosti, v znanosti, v športu ter na drugih področjih. Zato moramo biti bolj ponosni prav na vsakega, ki jim uspe nadpovprečen rezultat pri njegovem ali njenem delu. Prav posebej pa na tiste redke, ki jim uspejo presežki v svetovnem merilu. In Suniti Williams je to uspelo,« je dejal predsednik in dodal, da Sunita Williams predstavlja navdih vsem, ki imajo sanje in vizije.

Sunita Williams se je predsedniku Pahorju in ostalim zbranim zahvalila za topel sprejem in predsedniku v spomin podarila svojo fotografijo v vesolju. Uradni podelitvi je sledilo njeno predavanje z naslovom »Moja pot v vesolje«, na katerem je predstavila kratko zgodovino vesoljskih poletov v vesolje, svojo življenjsko pot in povabila tudi mlade iz Slovenije, da postanejo del vesoljskega programa, "zgodbe, ki pelje človeštvo naprej". Povedala je, da sama kot otrok nikoli ni pomislila, da bi postala astronavtka in da ni ena tistih srečnežev, ki bi že pri petih letih starosti vedeli, kaj si v življenju resnično želijo. Šolala se je na pomorski univerzi, kjer se je veliko naučila o vodenju, ekipnem delu, sodelovanju in preživetju. Kasneje se je zavedla, da je bil to pomemben mejnik v njenem življenju. Po koncu študija in razmišljanju o nadaljnji poklicni poti se je vpisala v šolo za testne pilote in takrat prvič spoznala poklic astronavta in s tem našla poslanstvo, ki jo izpolnjuje še danes.

 


Sunita Williams prejelma medaljo iz rok predsednika Boruta Pahorja +

Sunita Williams je doslej dvakrat prebivala na Mednarodni vesoljski postaji. V vesolju je bila skupno 321 dni, 17 ur in 18 minut. Prvič v letih 2006 ter 2007 in drugič leta 2012. Pri tem je bila ladijski inženir treh odprav in na zadnje tudi poveljnica:

14. glavna odprava -
15. glavna odprava -
32. glavna odprava -
33. glavna odprava -

V vesolje je prvič poletela v ameriškem raketoplanu Discovery, na Zemljo pa se je zatem vrnila v raketoplanu Atlantis. Drugič je v vesolje poletela v ruski vesoljski ladji sojuz in se z njo tudi vrnila:

Discovery STS-116 -
Atlantis STS-117 -
Sojuz TMA-05M -

Med bivanjem v vesolju je opravila sedem vesoljskih sprehodov, ki so skupno trajali 50 ur in 40 minut:

1. sprehod -
2. sprehod -
3. sprehod -
4. sprehod -
5. sprehod -
6. sprehod -
7. sprehod -

 Leta 2009 je drugič obiskala Slovenijo:

Sunita Williams obiskala spominsko sobo Hermana Potočnika

Za prejeto Medaljo za zasluge Suniti Williams iz srca čestitam!
Simon Zajc, urednik

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2013

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune