ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.12.2013 - Potrjeno, da je bil pred 21 leti na Jezerskem najden meteorit
 

Potrjeno, da je bil pred 21 leti na Jezerskem najden meteorit

 

Ljubljana, Slovenija
03.12
.2013

Piše
Bojan Ambrožič
Objavljeno: 03.12.2013 09:30

Doslej so bili v Sloveniji najdeni trije meteoriti. Železov Avški meteorit je bil najden kmalu po padcu leta 1908. Kamniti Meteorit Jesenice je eksplodiral nad Zgornjesavsko dolino 9. aprila 2009 in je bil mesec kasneje najden na območju Mežakle. Še drugi železov meteorit, meteorit Javorje, pa je pri izgradnji gozdne ceste novembra 2009 našel Vladimir Štibelj.

Zbirki slovenskih meteoritov se je pred kratkim pridružil še en nov meteorit, ki je dobil ime Meteorit Jezersko. Meteorit Jezersko je leta 1992 po srečnem naključju, med planinskim pohodom v bližini Češke koče na Jezerskem, našel Kranjčan Božidar Jernej Malovrh. Po njegovih besedah je “kamen” ležal med ruševjem. Vzel ga je s seboj zato, ker se mu je zdel zanimiv zaradi svoje barve, velike teže in je bil zanimive oblike. Prav tako se mu je zdelo čudno, da ni bil zarit v tla, ampak je ležal na s travo in mahom porasli podlagi. Doma je ugotovil, da kamen privlači magnet.

Minili sta dve desetletji, ko je 12.11.2012 g. Malovrha obiskal zbiratelj mineralov in fosilov, Davorin Preisinger, ki je posumil, da bi lahko šlo za meteorit. Preisinger se je za tem obrnil na kustosa Prirodoslovnega muzeja Slovenija, dr. Miho Jerška, ki je že po pregledu zunanjosti potrdil veliko verjetnost, da gre za meteorit.

Prvotna masa meteorita je znašala 1.380 g, kar pomeni, da gre za najtežji kamniti meteorit, najden v Sloveniji. Iz meteorita je skupina strokovnjakov, v kateri je sodeloval tudi pisec tega prispevka, izrezala več manjših kosov za izdelavo vzorcev za kemijske analize. Še pred tem pa so v Prirodoslovnem muzeju Slovenije izdelali popoln odlitek meteorita Jezersko.

Po razrezu so strokovnjaki opazili, da meteorit sestavljajo številne hondrule. Hondrule so okrogle strukture, ki so značilne za meteorite hondrite. Hondrule so popolnoma okrogle, ker so nastale v mikrogravitacijskem okolju vesolja. Hondrule so zelo zanimive tudi zato, ker so nastale le 4 milijone let po nastanku našega osončja – stare so okoli 4,566 milijarde let in so torej od 20 do 30 milijonov let starejše od Zemlje.

Kemijske analize so potrdile, da gre za meteorit vrste H hondrit oziroma hondrit z visoko vsebnostjo železa. Kemijska analiza, ki je bila opravljena v Sloveniji, deloma pa v kanadskem laboratoriju ACTlab, je obsegala celoten nabor elementov. V meteoritu je bilo zaznanih 40 različnih elementov, med drugimi tudi zlato. Na podlagi analiz je bil meteorit Jezersko klasificiran kot OC H4 S5 W2 hondrit. Pod tem imenom in s tem opisom je bil vpisan v bazo vseh znanih meteoritov Lunar and Planetary Instituta.

Če bi radi meteorit Jezersko videli v živo, vabljeni na 1. teden astronomije, ki poteka od 2. do 8. decembra v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Vabljeni tudi na predavanje Bojana Ambrožiča o novem slovenskem meteoritu, ki bo v sredo, 4. decembra, ob 18:40 v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Vabilo na teden astronomije v Prirodoslovnem muzeju
Blog Bojana Ambrožiča z več podatki o meteoritu Jezersko

 


Meteorit Jezersko po razrezu +

Meteorit Jezersko z druge strani +

 

Lamelarna olivinova hondrula,
presevna polarizirana svetloba,
100-kratna povečava. +
Foto: B. Ambrožič

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2013

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune