ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.10.2014 - Ameriška vesoljska plovila opazovala komet v bližini Marsa
  Ameriška vesoljska plovila opazovala komet v bližini Marsa  

Washington, Združene države Amerike
24.10
.2014

Piše Simon Zajc

Objavljeno: 24.10.2014 10:50

Ameriška vesoljska agencija NASA je objavila prve fotografije in izsledke opazovanj svojih vesoljskih plovil, ki so opazovala komet Siding Spring (C/2013 A1), ko 19. oktobra letel vsega 139.500 km mimo Marsa, kar je približno toliko kot ena tretjina razdalje med Zemljo in Luno. Vesoljski teleskop Hubble (HST) je iz zemeljske orbite 18. in 19. oktobra posnel več fotografiji 240 milijonov km oddaljenega Marsa, ki so jih astronomi sestavili v mozaik (zvezdno podlago so prispevali zemeljski teleskopi). Kljub temu, da je slika sestavljena, prikazuje pravilno oddaljenost in velikost obeh nebesnih teles. Ker je bil Mars 10.000-krat svetlejši od kometa, ju sicer ne bi bilo mogoče jasno posneti na isti sliki.

Iz orbite okrog Marsa je komet opazovala tudi ameriška sonda Mars Reconnaissance Orbiter, ki je opremljena z zelo zmogljivo kamero. Sliki, posneti 19. oktobra, sta najnatančnejši fotografiji jedra kometa, ki je prispel iz Oortovega oblaka. Glede na to, da jedro zavzema dva do tri slikovne elemente, očitno meri le okrog 500 m in je torej za približno polovico manjše, kot so kazala predhodna opazovanja s teleskopi na Zemlji.

Najnovejša ameriška sonda Maven, ki je v Marsovo orbito prišla pred mesecem dni, je komet opazovala v ultravijoličnem spektru svetlobe. Slika je bila posneta 17. oktobra, ko je bil komet 8,5 milijona km stran. Na posnetku je sončna svetloba, razpršena na atomih vodika. Ledeno jedro kometa namreč obkroža oblak vode, njene atome pa ultravijolična svetloba s Sonca razbija na vodik in kisik. Prav te atome vodika je posnela naprava IUVS na sondi.

S površja Marsa je 19. oktobra in sicer nekaj ur preden se je zdanilo komet posnelo tudi ameriško robotsko vozilo Opportunity (MER-B), ki že deset let raziskuje Rdeči planet. Tako kot na teh slikah bi na nočnem nebu nad Marsom videle komet človeške oči, saj je kamera Pancam na vozilu približno enako zmogljiva.

Evropska vesoljska agencija (ESA), ki ima v orbiti okrog Marsa plovilo Mars Express in indijska organizacija za vesoljske raziskave (ISRO), ki ima ob Marsu svojo prvo medplanetarno sondo Mangalyaan, slik mimoleta kometa Siding Spring še nista objavili, čeprav sta sondi dogodek opazovali.

Sonde opazovale komet Siding Spring, ki je letel mimo Marsa

 


Sestavljena slika Marsa in kometa +
Hubblov vesoljski teleskop

.

Različno osvetljeni sliki jedra kometa +
Mars Reconnaissance Orbiter

.

Komet v UV svetlobi
Posnetek s sonde Maven

.

Komet na nebu nad Marsom +
Posnetek z vozila Opportunity

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2014

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune