ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.12.2014 - Predstavljamo projekt Dosje : Noordung o Hermanu Potočniku
  Predstavljamo projekt Dosje : Noordung o Hermanu Potočniku  

Ljubljana, Slovenija
21.12
.2014

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 21.12.2014 23:55

Projekt Dosje : Noordung je namenjen poglobljeni predstavitvi pomembnih publikacij, povezanih s slovenskim pionirjem astronavtike Hermanom Potočnikom - Noordungom. Portal nadaljuje poslanstvo prve spletne strani o Noordungu, ki je na istem spletnem naslovu nastala pred 15 leti, ob mednarodnem simpoziju o Potočniku, ki je potekal na Univerzi v Mariboru. Projekt bo predstavljal dodano vrednost portalu Vesolje.net v njegovem 18. letu delovanja. Ni naključje, da začenjamo prav dan pred 122. obletnico rojstva Hermana Potočnika. 

Dosje : Noordung bo več kot samo razstava knjig in revij, ki so pomembno vplivale na razvoj svetovne astronavtike, to je vede o vesoljskih poletih. Seveda se bo vse vrtelo okrog Potočnikovega življenjskega dela, knjige »Das Problem der Befahrung des Weltraums - Der Raketen-Motor« (Problem vožnje po vesolju - Raketni motor), ki je izšla oktobra 1928 v Berlinu. Tu bodo objavljene tudi ilustracije, animacije, animirane izvirne ilustracije, interaktivni prikazi in še več. Vse z namenom, da bi osvetlili Potočnikovo delo in njegov vpliv na razvoj svetovne astronavtike.

Za začetek prvič javno v Sloveniji razstavljamo enega od redkih ohranjenih izvodov prvega ruskega prevoda Potočnikove knjige. Sledilo mu bo še več zgodovinskih dokumentov in predmetov, tudi nekaj takšnih, ki javnosti še niso bili predstavljeni.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na potovanju skozi vesolje Hermana Potočnika - Noordunga na noordung.vesolje.net.

 


Potočnikova vesoljska postaja +

Naslovnica ruskega prevoda
Potočnikove knjige Problem
vožnje po vesolju iz leta 1935

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2014

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune