ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.05.2015 - Izstrelili atlas 5 z vojaškim raketoplanom OTV-4 in desetimi sateliti
  Izstrelili atlas 5 z vojaškim raketoplanom OTV-4 in desetimi sateliti  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
20.05
.2015

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 20.05.2015 ob 18:10

Z ameriškega letalskega oporišča Cape Canaveral na Floridi so danes ob 17:05 po srednjeevropskem času izstrelili ameriško nosilno raketo atlas 5 z dodatno raketno stopnjo centaur, ki je v vesolje ponesla ameriški vojaški samodejni raketoplan X-37B in še deset malih satelitov. Gre za drugi polet drugega raketoplana, ki so ga za ameriške letalske sile (USAF) izdelali v družbi Boeing in je v vesolje prvič poletel leta 2011, na Zemljo pa se je vrnil leta 2012. Sicer gre za četrto odpravo (OTV-4) v programu, saj je prvi, enak raketoplan dva poleta opravil že leta 2010 in 2013. Tudi tokrat bo plovilo Zemljo začelo obkrožati v orbiti z višino med 350 in 400 km (točna informacija je skrivnost), kasneje pa bi lahko orbito spremenilo. Znano je, da raketoplan v svojem tovornem odseku nosi poskusni električni pogon na ksenon vrste Hall, ki ga bo preizkušal za uporabo v bodočih vojaških satelitih. V tovornem prostoru je tudi poskus Metis ameriške vesoljske agencije NASA, ki vsebuje skoraj sto vzorcev materialov, barv in polimerov, ki bodo med odpravo izpostavljeni vakuumu vesolja.

Z dodatno stopnjo centaur je bilo danes v vesolje utirjenih tudi deset ameriških univerzitetnih, vojaških in tehnoloških malih satelitov vrste CubeSat, ki so raketo zapustili za raketoplanom: GEARRSAT 2, LightSail A, OptiCube 1, OptiCube 2, OptiCube 3, USS Langley, AeroCube 8A, AeroCube 8B, BRICSat-P in PSat A.

Zanimivejši med mikrosateliti je LightSail, ki ima maso 5 kg in je projekt ameriškega Medplanetarnega društva (Interplanetary Socitey). Plovilo bo poskušalo razviti štiridelno sončno jadro iz tanke zrcalne folije mylar s površino 32 kvadratnih metrov. Društvo je že pred desetimi leti poskušalo izstreliti podoben satelit s sončnim jadrom, a ruski raketi tovora takrat ni uspelo dostaviti v orbito. Sončno jadro lahko zaradi pritiska Sončeve svetlobe zagotavlja zmeren, a polagoma naraščajoč potisk.

Vojaški raketoplan OTV-2 po več kot letu dni spet na Zemlji
Izstrelili atlas 5 z ameriškim vojaškim raketoplanom OTV-2
Iz podmornice izstrelili raketo volna s Cosmosom 1

 

Današnja izstrelitev atlasa 5 +

¸

Pogled z rakete na Zemljo +

¸

Ilustracija raketoplana X-37B +

¸

Ilustracija satelita s sončnim jadrom +

¸

Satelit LightSail med izdelavo +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2015

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune