ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

17.01.2016 - Izstrelili falcon 9 z meteorološkim satelitom Jason-3
  Izstrelili falcon 9 z meteorološkim satelitom Jason-3  

Vandenberg, Združene države Amerike
17.01
.2016

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 17.01.2016 ob 19:55
Dopolnjeno: 17.01.2016 ob 20:10 in 20:45

Z ameriškega letalskega oporišča Vandenberg v Kaliforniji je ob 19:42 po srednjeevropskem času s predelane ploščadi SLC 4E, ki je bila v preteklosti namenjena titanu 4, poletela ameriška raketa falcon 9 z ameriško-evropskim meteorološkim satelitom Jason-3. Šlo je za drugo izstrelitev falcona z zahodne obale ZDA in za zadnji polet te rakete v različici 1.1. Približno 154 sekund po izstrelitvi oz. na višini 80 km je prva stopnja končala svoje delo in se ločila od druge stopnje s satelitom. Nekaj sekund kasneje je druga stopnja vžgala motor in devet minut po izstrelitvi prispela v načrtovano začetno orbito. Po približno 46 minutah je druga stopnja spet za kratek čas vžgala motor in minuto kasneje oz. 56 minut po izstrelitvi utirila satelit v končno krožno orbito z višino okrog 1.336 km in naklonom 66° glede na ekvator.

Satelit Jason-3 ima maso 550 kg, izdelali pa so ga v evropski družbi Thales Alenia Space. Satelit je namenjen globalnemu opazovanju višine morske gladine in je v ta namen opremljen z višinomerom, ki omogoča merjenje z natančnostjo 3 cm in drugimi napravami za spremljanje morske gladine in valovanja. Satelit je nastal v sodelovanju med ameriško agencijo za oceane in ozračje (NOAA), ameriško vesoljsko agencijo NASA, evropsko organizacijo za upravljanje meteoroloških satelitov (EUMETSAT) in francosko vesoljsko agencijo CNES.

Tudi tokrat je bila prva stopnja falcona 9 opremljena s krilci za aerodinamično usmerjanje in iztegljivimi pristajalnimi nogami. Ker so raketo izstrelili z zahodne obale, je bila njen današnji cilj samodejna plavajoča ploščad Just Read the Instructions, ki jo je podjetje SpaceX poslalo v Tihi ocean. Prva stopnja falcona se je po opravljenem delu ločila od druge stopnje in nadzorovano spustila nazaj k Zemlji. Deset minut po izstrelitvi je pristala na sredini ploščadi vendar ena od pristajalnih nog ni zdržala pritiska, zato stopnja ni obstala pokonci, ampak je padla in zgorela.

 

Izstrelitev z meglene obale Kalifornije

.

Falcon 9 na izstrelitveni ploščadi +

.

Ilustracija satelita Jason-3 +

.

Plavajoča ploščad v oceanu +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2016

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune