ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.04.2016 - Izstrelili falcon 9 z ameriško tovorno ladjo Dragon CRS-8
  Izstrelili falcon 9 z ameriško tovorno ladjo Dragon CRS-8  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
08.04
.2016

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 08.04.2016 ob 23:00

Z ameriškega letalskega oporišča Cape Canaveral na Floridi so danes ob 22:43 po srednjeevropskem času izstrelili ameriško raketo falcon 9 FT z ameriško samodejno tovorno vesoljsko ladjo Dragon CRS-8. Šlo je za prvo izstrelitev plovila dragon po neuspešni izstrelitve Dragona CRS-7 junija lani. Dobrih deset minut po izstrelitvi se je Dragon CRS-8 ločil od druge stopnje rakete in utiril v načrtovano začetno eliptično orbito z višino med približno 200 in 360 km ter dve minuti kasneje razvil še plošči s sončnimi celicami. Po dobrem dnevu in pol se bo plovilo v nedeljo približalo Mednarodni vesoljski postaji (MVP).

Ameriška vesoljska agencija NASA je sporočila, da je v plovilu naloženih skupno 3.136 kg tovora, od tega 1.723 kg v pristajalni kapsuli in 1.413 kg v zunanjem tovornem prostoru, v katerem k postaji potuje poskusni napihljivi modul BEAM podjetja Bigelow. V kapsuli je tovor namenjen znanstvenim raziskavam (640 kg), zalogam za posadko (547 kg), opremi za postajo (306 kg), opremi za vesoljske sprehode (12 kg), računalniški opremi (108 kg) in ruski opremi (33 kg). V ladji potuje tudi dvajset miši, na katerih bodo astronavti za farmacevtsko podjetje opravili poskus s protitelesi, ki naj bi pripomogla k zdravljenju mišične oslabitve.

Iz podjetja SpaceX so sporočili, da se je prva stopnja rakete falcon 9, potem ko je poltretjo minuto po izstrelitvi opravila svoje delo, spustila nazaj proti površju Zemlje in s pomočjo iztegljivih aerodinamičnih površin ter ponovnih vžigov raketnih motorjev približno osem minut po izstrelitvi pristala na samodejni plavajoči ploščadi Of course I still love you, ki jo je čakala na predvidenem kraju v Atlantskem oceanu. Raketa je iztegnila pristajalne noge in v močnem vetru (80 km/h) varno opravila prvi navpični pristanek na morski ploščadi po štirih predhodnih neuspešnih poskusih na morju in uspešnem pristanku na kopnem decembra 2015.

Zbrani podatki o 47. odpravi na MVP (MVP-47)
 

 

Današnja izstrelitev falcona 9 +

.

Dragon na izstrelitveni ploščadi +

.

Nalaganje modula BEAM v zunanji +
tovorni prostor dragona +

.

Prva stopnja na plavajoči ploščadi +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2016

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune