ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.05.2016 - SpaceX z Rdečim zmajem na Marsu že leta 2018
  SpaceX z Rdečim zmajem na Marsu že leta 2018  

Hawthorne, Združene države Amerike
01.05
.2016

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 01.05.2016 ob 11:10

Iz ameriškega podjetja SpaceX so sporočili, da se pripravljajo na prvo zasebno odpravo samodejnega plovila na Mars, ki jo bodo pripravili v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo NASA. Posebna različica druge generacije vesoljskega plovila dragon, imenovana Red Dragon (Rdeči zmaj), naj bi na Marsu pristala že leta 2018. Elon Musk, ustanovitelj podjetja in glavni načrtovalec, bo podrobnosti velikopoteznega načrta razkril septembra letos na 67. mednarodnem astronavtičnem kongresu (IAC) v Mehiki.

Znano je, da nameravajo za podvig uporabiti okoli 6 ton težko prilagojeno plovilo dragon, ki ga v podjetju SpaceX sicer razvijajo za prevoz astronavtov na Mednarodno vesoljsko postajo in ga bodo s posadko prvič preizkusili konec leta 2017. Red Dragon bo k Marsu ponesla težka različica rakete falcon, katere prvo stopnjo bodo sestavljale tri prve stopnje rakete falcon 9, kar pomeni, da bo ob izstrelitvi raketo poganjalo kar 27 raketnih motorjev hkrati. Prvi preizkus novega falcona heavy, ki bo postal najzmogljivejša ameriška raketa po saturnu 5 iz lunarnega programa Apollo, po več letih zamud načrtujejo še pred koncem tega leta.

Red Dragon bo na Marsu pristal s pomočjo osmih malih raketnih motorjev, ki so vgrajeni v kapsulo in v različici za prevoz posadke služijo predvsem kot reševalni motorji za ločitev od preostanka rakete v primeru ponesrečene izstrelitve. Ti motorji bodo po dodatnem preizkušanju uporabljeni tudi za nadzorovan pristanek kapsul brez pomoči padal pri vrnitvah posadk z vesoljske postaje.

Če bo Red Dragon uspešno pristal na Marsu, bo s šestimi tonami daleč najtežji izdelek človeških rok, ki bi mu to uspelo. Robotsko vozilo Curiosity, ki trenutno raziskuje Mars in nosi ta naziv, ima maso 900 kg. NASA bo za Red Dragon bržkone prispevala tudi znanstvene inštrumente, zagotovila pa bo še tehnično podporo in navigacijo ter omogočila medplanetarno zvezo s plovilom. V zameno bo podjetje SpaceX v šestih mesecih po pristanku javno objavilo vse znanstvene podatke, ki jih bo zbralo plovilo. NASA pri samem financiranju odprave neposredno ne bo sodelovala.

 

Ilustracija izstrelitve falcona heavy +

¸

Dragon zavira v Marsovi atmosferi +

¸

Raketni motorji med pristajanjem +

¸

Red Dragon po pristanku na Marsu +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2016

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune