ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.08.2016 - Jeff Williams in Kate Rubins opravila vesoljski sprehod
  Jeff Williams in Kate Rubins opravila vesoljski sprehod  

Houston, Združene države Amerike
19.08
.2016

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 19.08.2016 ob 20:10

Strokovnjaki ameriškega nadzornega središča v Houstonu (MCC) so v sredo,  17. avgusta, s pomočjo daljinsko vodene mehanične roke Canadarm2 in njenega nastavka Dextre iz odprtega tovornega prostora na zadnjem koncu ameriške tovorne ladje Dragon CRS-9, ki je 20. julija prispela k Mednarodni vesoljski postaji (MVP), izvlekli Mednarodni spajalni vmesnik (IDA) in ga premaknili v neposredno bližino spajalnega vmesnika PMA-2, ki je na sprednjem koncu ameriškega modula Harmony.

Da bi dokončala delo, sta danes na vesoljski sprehod izven MVP odšla člana 48. glavne odprave (MVP-48), ameriški poveljnik Jeffrey Williams in ameriška ladijska inženirka Kate Rubins. V zračni zapori modula Quest sta ob 14:04 po našem času preklopila napajanje svojih skafandrov iz zunanjega na notranje baterije in tako uradno začela sprehod. Kmalu zatem sta izstopila iz modula in se z orodjem odpravila do modula Harmony, kjer sta vmesnik IDA povezala z vmesnikom PMA-2, ki je nekoč služil združitvam ameriških raketoplanov s postajo.

Da se je novi vmesnik povsem združil s starim, je iz notranjosti postaje z daljinskim sproženjem dvanajstih zapahov poskrbel japonski vesoljec Takuya Onishi. Williams in Rubinsova sta zatem povezala še preostale zunanje električne in podatkovne kable med postajo in vmesnikom IDA. Novi vmesnik je nameščen na koncu starega PMA-2 in je namenjen prihodu novih ameriških vesoljskih plovil za prevoz posadke, Dragon 2 in Starliner, ki ju pripravljajo v družbah SpaceX in Boeing.

Čeprav sta predčasno opravila vse načrtovane naloge, pa zaradi težav s slušalko v skafandru Williamsa nadzorniki sprehoda niso podaljšali z dodatnimi opravili. Astronavta sta se vrnila v modul Quest in ob 20:02 začela izenačevati pritisk v zračni zapori, kar je pomenilo uradni konec sprehoda, ki je trajal 5 ur in 58 minut. Za Williamsa je bil to četrti, za Rubinsovo pa prvi sprehod.

Tovorno ladjo Dragon CRS-9 združili z vesoljsko postajo
Zbrani podatki in novice o odpravi MVP-48

Zbrani podatki o Mednarodni vesoljski postaji (MVP)

 

Williams med sprehodom +

.

Astronavta pri vmesniku IDA +

.

V sredini novi vmesnik, levo +
japonski modul Kibo +

.

Vmesnik IDA brez zaščitne prevleke +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2016

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune