ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.12.2016 - Evropski satelitski navigacijski sistem Galileo začel delovati
  Evropski satelitski navigacijski sistem Galileo začel delovati  

Bruselj, Belgija
14.12
.2016

Piše Evropska komisija
Objavljeno: 14.12.2016 ob 20:10

V četrtek, 15. decembra 2016, bo evropski satelitski navigacijski sistem Galileo pričel ponujati svoje začetne storitve javnim organom, podjetjem in državljanom.

Podpredsednik Komisije in komisar za energetsko unijo Maroš Šefčovič je ob tej priložnosti dejal: "Ugotavljanje geografskega položaja je v osrčju digitalne revolucije, ki smo ji priča in ki nam prinaša nove storitve, z njimi pa spremembe v naše vsakdanje življenje. Galileo bo za desetkrat izboljšal natančnost ugotavljanja geografskega položaja in pripravil teren za naslednjo generacijo tehnologij za določanje položaja, kot so avtomobili brez voznika, povezane naprave ali pametne mestne storitve. Danes bi evropskim podjetnikom želel sporočiti naslednje: predstavljajte si, kaj vse je mogoče narediti s sistemom Galileo – ne čakajte, brž se lotite inovacij!"

Komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieta Bieńkowska pa je dodala: "Da je Galileo začel ponujati svoje začetne storitve, za Evropo pomeni velik dosežek, obenem pa je to prvi uspeh naše nedolgo tega sprejete vesoljske strategije. Gre za rezultat skupnih prizadevanj za zasnovo in izgradnjo najnatančnejšega satelitskega navigacijskega sistema na svetu. Dokazuje tehnološko odličnost Evrope, njeno znanje in izkušnje ter zavezanost zagotavljanju vesoljskih storitev in aplikacij. Nobena evropska država tega ne bi zmogla sama."

Z izjavo o začetnih storitvah, ki jo bo Evropska komisija uradno podala v Bruslju v četrtek, 15. decembra, bo Galileo v povezavi s sistemom GPS začel opravljati naslednje brezplačne storitve:

  • Pomoč pri nujnih ukrepih: danes lahko izsleditev oseb, izgubljenih na morju ali v gorah, traja več ur. S pomočjo storitve za iskanje in reševanje (SAR) pa bo zdaj ljudi, ki so poslali klic v sili z oddajnika, povezanega s sistemom Galileo, mogoče najti in rešiti hitreje, saj se bo čas za njihovo izsleditev skrajšal na samo 10 minut. To storitev bo pozneje treba še izboljšati, tako da bo tudi pošiljatelj klica v sili obveščen, da je bil izsleden in da je pomoč na poti.

  • Natančnejša navigacija za državljane: Odprta storitev sistema Galileo bo ponujala brezplačno storitev množičnega trga za določanje položaja, navigacijo in časovno načrtovanje, ki se bo lahko uporabljala v naborih čipov, ki jih podpira Galileo in ki so vgrajeni v pametne telefone ali avtomobilske navigacijske sisteme. Številni takšni pametni telefoni so že na trgu od jeseni 2016 in lahko zdaj uporabljajo signale za natančnejše določanje položaja. Galileo bo do leta 2018 tudi v vsakem novem modelu vozil, ki se bodo prodajala v Evropi, in bo različnim napravam zagotavljal okrepljene navigacijske storitve, poleg tega pa bo omogočal delovanje sistema odzivanja pri nesrečah eCall. Še posebej bo izboljšana natančnost določanja položaja, ki jo nudi sistem Galileo, koristila ljudem, ki navigacijo uporabljajo v mestih, kjer satelitske signale pogosto blokirajo visoke stavbe.

  • Boljša časovna sinhronizacija kritične infrastrukture: Galileo bo s svojimi izredno natančnimi urami omogočil stabilnejšo časovno sinhronizacijo bančnih poslov in finančnih transakcij, telekomunikacij ter omrežij za oskrbo z energijo, kot so pametna omrežja. Tako bodo te storitve delovale učinkoviteje.

  • Varne storitve za javne organe: Galileo bodo prek regulirane javne storitve uporabljali tudi javni organi, kot so službe za civilno zaščito, službe za humanitarno pomoč, cariniki in policija. Ponujal bo zelo zanesljivo in v celoti šifrirano storitev za vladne uporabnike v času nacionalnih izrednih razmer ali kriz, kot so teroristični napadi, da zagotovi kontinuiteto storitev.

Izjava o začetnih storitvah sistema Galileo pomeni, da so njegovi sateliti in zemeljska infrastruktura sistema zdaj operativno pripravljeni. Ti signali bodo zelo natančni, vendar ne bodo na voljo ves čas. Zato se bodo signali sistema Galileo v začetni fazi uporabljali v kombinaciji z drugimi satelitskimi navigacijskimi sistemi, kot je GPS.

V prihodnjih letih bodo izstreljeni novi sateliti, ki bodo razširili konstelacijo sistema Galileo in tako postopoma izboljšali njegovo razpoložljivost po vsem svetu. Pričakuje se, da bo konstelacija dokončana do leta 2020, ko bo Galileo dosegel polno operativno zmogljivost.

Galileo je evropski globalni satelitski navigacijski sistem, ki uporabnikom po vsem svetu nudi vrsto najsodobnejših storitev določanja položaja, navigacije in časovnega načrtovanja. Galileo je v celoti interoperabilen s sistemom GPS, vendar bo končnim uporabnikom nudil natančnejše in zanesljivejše določanje položaja.

Konstelacijo sistema Galileo trenutno sestavlja 18 satelitov, ki so že vsi v orbiti. Pričakuje se, da bo celotna konstelacija imela 30 satelitov, končana pa naj bi bila do leta 2020.

Špansko podjetje BQ je že dalo na trg prvi pametni telefon, opremljen s sistemom Galileo, pričakuje pa se, da bodo temu zgledu sledili tudi drugi proizvajalci. To bo omogočalo tudi razvijalcem aplikacij, da preizkusijo svoje zamisli na podlagi dejanskega signala.

Začetne storitve sistema Galileo upravlja Agencija za evropski GNSS. Celotni program Galileo vodi Evropska komisija, ki je odgovornost za uvedbo sistema in tehnično podporo za operativne naloge prenesla na Evropsko vesoljsko agencijo (ESA).

28.12.2005: Izstrelili prvi satelit navigacijskega sistema Galileo

 

Ilustracija satelita galileo +

.

Simbol sistema Galileo

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2016

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune