ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.02.2017 - Falcon 9 z Dragonom CRS-10 poletel z Apollove ploščadi
  Falcon 9 z Dragonom CRS-10 poletel z Apollove ploščadi  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
19.02
.2017

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 19.02.2017 ob 15:50

S Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi so danes ob 15:39 po srednjeevropskem času z zgodovinske ploščadi 39A izstrelili ameriško raketo falcon 9, ki je v vesolje ponesla ameriško samodejno tovorno vesoljsko ladjo Dragon CRS-10. Šlo je za prvo izstrelitev falcona s ploščadi, ki jo je podjetje SpaceX leta 2014 za dvajset let najelo od ameriške vesoljske agencije NASA. Betonsko ploščad s klančino so zgradili za projekt Apollo, z nje je k Luni poletel tudi saturn 5 z Apollom 11, ostanki jeklenega stolpa pa so iz obdobja, ko so s ploščadi vzletali ameriški raketoplani, tudi prvi leta 1981 in zadnji leta 2011.

Dobri dve minuti po izstrelitvi je prva stopnja falcona 9 opravila svoje delo, se ločila od druge stopnje z dragonom in se začela vračati nazaj proti izstrelišču. Manj kot osem minut kasneje je druga stopnja utirila tovorno ladjo v načrtovano začetno orbito z višino med 200 in 360 km. Dragon CRS-10 je že minuto po ločitvi od rakete razvil plošči s sončnimi celicami. Ladja nosi 2.490 kg tovora, od tega je 1.530 kg naloženega v kapsuli, 930 kg pa je v odprtem tovornem prostoru, ki je za kapsulo. Združitev plovila z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) je načrtovana za sredo.

Prva stopnja falcona 9 se je po opravljenem na višini okrog 75 km obrnila nazaj k izstrelišču, opravila zaviralni manever, in se z nadzvočno hitrostjo začela spuščati proti Floridi. S pomočjo aerodinamičnih lopatic in potisnikov se je usmerila k betonski pristajalni ploščadi LZ-1 na obali Cape Canaverala in osem minut po izstrelitvi uspešno pristala na njej, potem ko je z glavnimi raketnimi motorji opravila končni zaviralni manever in razprla pristajalne noge. To je bila tretja vrnitev prve stopnje falcona na kopensko pristajalno ploščad na Floridi.

Zbrani podatki in novice o odpravi MVP-50
Zbrani podatki o Mednarodni vesoljski postaji (MVP)

 

Današnja izstrelitev s ploščadi 39A +

.

Falcon 9 leti med oblake +

.

Dragon po ločitvi od druge stopnje +

.

Prva stopnja tik pred pristankom +

.

Falcon 9 na ploščadi 39A +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2017

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune