ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.05.2017 - Peggy Whitson in Jack Fischer opravila sprehod izven MVP
  Peggy Whitson in Jack Fischer opravila sprehod izven MVP  

Houston, Združene države Amerike
12.05
.2017

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 12.05.2017 ob 20:50

Ameriška poveljnica Peggy Whitson in ladijski inženir Jack Fischer sta se danes odpravila na prvi vesoljski sprehod med 51. glavno odpravo (MVP-51) na Mednarodni vesoljski postaji. Ker je med pripravami v zračni zapori ameriškega modula Quest prišlo do napake v delovanju ene od dveh napajalnih naprav, na katero je bil priključen Fischerjev skafander, sta postopek dokončala tako, da sta si Whitsonova in Fischer delila delujočo napajalno napravo (SCU). Ker sta se zaradi tega akumulatorja v skafandrih že pred začetkom sprehoda delno izpraznila, so se nadzorniki odločili sprehod omejiti na štiri ure namesto načrtovanih šest in pol.

Po izstopu iz zračne zapore, kar se je zgodilo nekaj minut po uradnem začetku sprehoda ob 15:09 po srednjeevropskem času, sta astronavtka in astronavt odšla do nosilca S3 na desni strani ameriškega zunanjega ogrodja postaje. S pomočjo daljinsko vodene mehanične roke Canadarm2 sta tam zamenjala omarico, ki z elektriko in podatkovnimi vodi oskrbuje paleto ExPRESS, na kateri so znanstveni poskusi in nadomestni deli. V nadaljevanju sta na Alfa magnetni spektrometer (AMS) namestila priključek za prenos podatkov, na modulu Kibo popravila zaščitno prevleko na sklepu japonske robotske roke ter na spajalni vmesnik PMA-3 namestila zaščitno prekrivalo. Ob 19:21 sta se vrnila v modul Quest in zaključila sprehod, ki je trajal 4 ure in 13 minut.

Šlo je za jubilejni 200. sprehod izven Mednarodne vesoljske postaje. Prvi se je zgodil pred devetnajstimi leti, 7. decembra 1998, ko so med odpravo ameriškega raketoplana Endeavour (STS-88) povezali ruski modul Zarja z ameriškim modulom Unity.

Cygnus OA-7 združen z Mednarodno vesoljsko postajo
Zbrani podatki in novice o odpravi MVP-51

Zbrani podatki o Mednarodni vesoljski postaji (MVP)

 

Jack Fischer med sprehodom +

.

Vesoljca na zunanjosti MVP +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2017

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune