ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.08.2017 - Falcon 9 v polarno orbito utiril tajvanski satelit FormoSat-5
  Falcon 9 v polarno orbito utiril tajvanski satelit FormoSat-5  

Vandenberg, Združene države Amerike
24.08
.2017

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 24.08.2017 ob 21:05

Z ameriškega letalskega oporišča Vandenberg v Kaliforniji so danes ob 20:51 po srednjeevropskem času izstrelili ameriško raketo falcon 9, ki je v vesolje ponesla tajvanski satelit FormoSat-5. Plovilo z maso okrog 475 kg se je 11 minut kasneje ločilo od druge stopnje rakete in utirilo v načrtovano polarno orbito z višino 720 km nad površjem Zemlje in naklonom 98,28° glede na ekvator. Satelit ima kamero za opazovanje zemeljskega površja v črno-belem načinu, ki omogoča dvometrsko ločljivost in v barvnem načinu štirimetrsko ločljivost. Na satelitu je tudi znanstvena naprava, napredno ionosferično tipalo, ki ga je razvila tajvanska Osrednja narodna univerza.

Pogodbo za izstrelitev satelita je Tajvan s podjetjem SpaceX podpisal že leta 2010, a je zaradi zapletov z raketo in satelitom do nje prišlo z večletno zamudo. Pogodba je predvidevala izstrelitev z lahko raketo falcon 1e, katere razvoj pa je SpaceX že pred leti opustil. Tajvan je za izstrelitev takrat odštel 23 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj dve tretjini manj, kot znaša trenutno objavljena cena izstrelitve z raketo falcon 9, ki je danes utirila satelit v orbito.

Potem, ko je po dveh minutah in pol opravila svoje delo, se je prva stopnja falcona 9 na višini okrog 100 km ločila od druge stopnje s satelitom, ki sta nadaljevala pot v orbito. Stopnja se je povzpela do 247 km končne višine ter nato začela spuščati nazaj k Zemlji z do 6,7-krat višjo hitrostjo od zvoka. Deset minut po izstrelitvi se je spustila skozi ozračje in varno pristala na samodejni plavajoči ploščadi Just read the instructions, ki jo je čakala v Tihem oceanu.

 

Današnja izstrelitev +

.

Maketa satelita FormoSat-5 +

 
 
 
 
 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2017

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune