ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.02.2018 - Izstrelili falcon 9 s španskim in poskusnima omrežnima satelitoma
  Izstrelili falcon 9 s španskim in poskusnima omrežnima satelitoma  

Vandenberg, Združene države Amerike
22.02
.2018

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 22.02.2018 ob 16:15

Z ameriškega letalskega oporišča Vandenberg v Kaliforniji so ob 15:17 po srednjeevropskem času izstrelili ameriško raketo falcon 9, ki je v vesolje ponesla španski satelit Paz in dva ameriška poskusna satelita za zagotavljanje dostopa do interneta iz orbite Microsat 2A in 2B. Prva stopnja danes izstreljene rakete je bila rabljena, prvič so jo izstrelili s satelitom Formosat-5 avgusta lani. Ker gre za prvo stopnjo tretje generacije, jo bo podjetje SpaceX le dvakrat uporabilo in zato ni opremljena s pristajalnimi nogami. Ker je imela aerodinamična krilca, so jo ob koncu poleta verjetno nadzorovano spustili skozi ozračje v Tihi ocean. Danes je bil na vrhu rakete prvič uporabljen tudi nov aerodinamični okrov druge generacije, ki je večji in lažji ter opremljen za nadzorovan spust skozi ozračje z jadralnim padalom. V Tihi ocean je SpaceX poslal hitro ladjo Mr. Steven, ki ima nad palubo mrežo in je skušala ujeti padajoči polovici okrova, da bi ju lahko znova uporabili. To jim danes ni uspelo, saj je okrov pod padalom in nepoškodovan pristal v morju, le nekaj sto metrov stran od ladje.

Od druge stopnje rakete se je 11 minut po izstrelitvi ločil 1.400 kilogramski satelit Paz, ki ima radarsko anteno za opazovanje zemeljskega površja v vseh vremenskih pogojih in tudi ponoči. Izdelali so ga v evropski družbi Airbus Defence and Space in bo deloval v polarni orbiti z višino 514 km. Za špansko ministrstvo za obrambo ga bo upravljal vladni satelitski operater Hisdesat.

Pred koncem poleta sta se od zadnje stopnje falcona 9 ločila še manjša poskusna telekomunikacijska satelita Tintin A in B z maso okrog 400 kg, ki so ju izdelali v podjetju SpaceX za lastne potrebe. Namenjena sta preizkušanju tehnologij za zagotavljanje hitrega dostopa do interneta preko satelitov v nizki zemeljski orbiti. SpaceX namerava v naslednjih letih izstreliti več tisoč podobnih satelitov in v okviru projekta Starlink tržiti dostop do interneta na odročnih krajih s pomočjo satelitskega sprejemnika.

 

Današnja izstrelitev falcona 9 +

.

Izstrelišče na obali Kalifornije +

.

Ilustracija satelita Paz +

.

Ladja Mr. Steven z mrežo +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2018

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune