ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.09.2018 - Zrak iz vesoljske postaje uhajal skozi luknjo v Sojuzu MS-09
  Zrak iz vesoljske postaje uhajal skozi luknjo v Sojuzu MS-09  

Moskva, Ruska federacija
04.09
.2018

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 04.09.2018 ob 21:50

Pretekli četrtek, 30. avgusta, zgodaj zjutraj po našem času so v ameriškem nadzornem središču v Houstonu in v ruskem središču v Koroljovu zaznali nenadno znižanje zračnega tlaka v notranjosti Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Ker je šlo za razmeroma počasno padanje tlaka, nadzorniki niso takoj zbudili šestčlanske posadke, ki je takrat spala, ampak so jo o težavi obvestili zjutraj. Člani 56. glavne posadke so s prenosnim ultrazvočnim tipalom v nekaj urah odkrili mesto, kjer je uhajal zrak. V orbitalnem odseku najnovejšega ruskega vesoljskega plovila Sojuz MS-09, ki je na postajo prispelo 6. junija, so v aluminijasti steni, ki zadržuje zrak, našli okrog 2 milimetra veliko luknjico.

Ugibanje v medijih, da je luknjico ustvaril mikrometeorit, se je izkazalo za napačno. Kot je razvidno iz slik ameriške vesoljske agencije NASA, ki so prišle v javnost, gre zelo verjetno za napako, ki je nastala pri izdelavi in je med preizkušanjem plovila v ruski družbi RKK Energija niso odkrili. Neuradno se je izvedelo, da je bila odprtina verjetno narejena z vrtalnim strojem in nato popravljena z lepilom, ki pa je po nekaj mesecih popustilo.

Kozmonavta Oleg Artemjev in Sergej Prokopjev sta še isti dan po odkritju po navodilu ruskih nadzornikov luknjico najprej začasno zalepila s kovinskim lepilnim trakom, nato pa sta jo zamašila z gazo, prepojeno z epoksidno smolo, ki je po strditvi povsem zaprla odprtino in ustavila padanje zračnega tlaka. Življenja članov posadke niso bila nikdar neposredno ogrožena, so sporočili iz NASE, saj bi zaloge zraka in kisika zadoščale za nadaljnjih 18 dni, tudi če uhajanja zraka ne bi uspeli zaustaviti.

Zbrani podatki in novice o odpravi MVP-56
Zbrani podatki o Mednarodni vesoljski postaji (MVP)

 

Sojuz MS-09 na vesoljski postaji +

.

Luknjica pred in po popravilu +

.

Nemški vesoljec (levo) in ruska kozmonavta med popravljanjem +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2018

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune