ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.04.2019 - Izraelska sonda Beresheet se je utirila v orbito okrog Lune
  Izraelska sonda Beresheet zašla v težave in strmoglavila na Luno  

Lod, Izrael
11.04
.2019

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 11.04.2019 ob 21:30

Izraelska vesoljska sonda Beresheet je danes okrog 21:20 po srednjeevropskem času zašla v težave med poskusom, da bi mehko pristala na površju Lune. Glede na telemetrijske podatke, ki jih je po radijski zvezi pošiljala na Zemljo, je na višini okrog 14 km nad površjem Lune prišlo do težav z napravo za določanje položaja (IMU), vendar je sonda samodejno nadaljevala spust. Nekaj kilometrov nad površjem pa se je zgodila usodna napaka, saj je sondi odpovedal glavni raketni motor in je z veliko hitrostjo strmoglavila na Luno. Zadnjo sliko je poslala z višine 22 km.

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 11.04.2019 ob 19:40

Izraelska samodejna vesoljska sonda Beresheet bo danes zvečer, okrog 21:30 po srednjeevropskem času, poskusila pristati na Luni. Če ji bo uspelo, bo postala prva zasebno financirana sonda, ki je pristala na površju Zemljinega naravnega satelita, Izrael pa 4. država, ki ji je uspel mehak pristanek na Luni (po Sovjetski zvezi, Združenih državah Amerike in Kitajski).

Za počasno potovanje od Zemlje do Lune, ki je trajalo približno 45 dni, je sonda, ki ima skupno maso okrog 585 kg, porabila 80 kg goriva. V orbito okrog Lune se je uspešno utirila 4. aprila, ko jo je začela obkrožati v zelo eliptični orbiti z višino med 500 in 10.000 km. Tri dni kasneje je sonda izvršila prvi manever v Lunini orbiti: za 271 sekund je vžgala raketni motor ter porabila 55 kg goriva in znižala najvišji del svoje orbite iz 10.400 na 750 km. Dan kasneje je opravila še en vžig, ki je trajal 36 sekund in porabil 6 kg goriva, njena orbita pa je imela odtlej višino med 211 in 467 km. 9. aprila je sonda vžgala motor za 78 sekund in porabila 11,7 kg goriva ter se utirila v krožno orbito z višino 200 km nad površjem Lune. V sredo, 10. aprila, je še zadnjič znižala orbito, ki je postala eliptične oblike z višino med 15 do 200 km.

Zdaj je vse pripravljeno za poskus pristanka na severnem delu Morja jasnosti (Mare Serenitatis), ki se bo začel danes ob 21:05 in trajal do približno 21:30, ko naj bi se sonda dotaknila Luninega površja. Če bo varno pristala, bo s šestimi kamerami posnela površje v okolici in z magnetometrom izmerila magnetno polje. Čeprav je opremljena s sončnimi celicami, na površju najbrž ne bo delovala dlje kot nekaj dni, saj ni opremljena s hladilnim sistemom, ki bi preprečil pregrevanje njenih naprav.

Izraelska sonda Beresheet se je utirila v orbito okrog Lune
Izraelska sonda Beresheet se približuje Luni

Izstrelili falcon 9 z izraelsko sondo, ki bo pristala na Luni

 

Zadnji posnetek z višine 22 km +

.

Ilustracija sonde tik pred pristankom +

.

Fotografija zadnje strani Lune, posneta
 7. aprila z razdalje 550 km +

.

Zemlja in del Lunine oble +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2019

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune