ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.11.2019 - Izstrelili falcon 9 z drugo pošiljko 60 satelitov Starlink
  Izstrelili falcon 9 z drugo pošiljko 60 satelitov Starlink  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
11.11.2019

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 11.11.2019 ob 18:40

Z ameriškega letalskega oporišča Cape Canaveral na Floridi je podjetje SpaceX ob 15:56 izstrelilo raketo falcon 9, ki je v vesolje ponesla drugo (oziroma prvo neposkusno) pošiljko šestdesetih telekomunikacijskih satelitov vrste Starlink, ki so jih izdelali v podjetju. Šlo je za prvo izstrelitev s Floride po 22. avgustu, ko je v vesolje poletela delta 4 družba ULA, oziroma prvo izstrelitev po dobrih treh mesecih zatišja za SpaceX (po 6. avgustu, ko so s falconom 9 izstrelili satelit AMOS-17).

Danes uporabljena prva stopnja falcona 9 je postavila rekord v ponovni uporabi, saj je šlo za njeno četrto izstrelitev in kasneje še za četrto vrnitev in pristanek. Potem, ko se je ločila od druge stopnje, se je nadzorovano spustila skozi ozračje in varno pristala približno 630 km stran od izstrelišča, na plavajoči ploščadi Of course I still love you, ki jo je čakala v Atlantiku. Tudi obe polovici aerodinamičnega okrova, ki je varoval satelite na vrhu druge stopnje med poletom skozi ozračje, sta bili ponovno uporabljeni, saj jih je podjetje pobralo iz gladine oceana po izstrelitvi satelita Arabsat 6A. Ujeti ju bodo skušali tudi po današnjem poletu.

Druga stopnja rakete je okrog 17. ure v načrtovano začetno orbito z višino 280 km utirila 60 telekomunikacijskih satelitov Starlink, od katerih ima vsak maso 260 kg. Za razliko od prve pošiljke poskusnih satelitov, imajo ploščata plovila tokrat tudi Ku-band antene. Sateliti bodo zvišali svojo orbito najprej na 350 km, potem pa se bodo razporedili v več orbitalnih ravnin na višini 550 km. Če kakšen od satelitov ne bo deloval, bo ostal v začetni orbiti in kmalu zgorel v ozračju po naravni poti.

Izstrelili falcon 9 s prvimi 60 sateliti Starlink podjetja SpaceX

 

Četrti polet prve stopnje falcona 9 +

.

Prva stopnja na plavajoči ploščadi +

.

Skladovnica satelitov Starlink+

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2019

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune