ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.03.2020 - Falcon 9 utiril šesto pošiljko satelitov za internet StarLink
  Falcon 9 utiril šesto pošiljko satelitov za internet StarLink  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
18.03.2020

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 18.03.2020 ob 15:35 in 23:00

Iz podjetja SpaceX so sporočili, da je med današnjo izstrelitvijo falcona 9 po približno 2 minutah in 22 sekundah odpovedal en od devetih motorjev prve stopnje, a je raketa vseeno dosegla načrtovano orbito, saj je preostalih osem motorjev delovalo nekaj dlje časa. Ni jasno, ali je z okvaro motorja povezan tudi neuspeli poskus pristanka prve stopnje na plavajoči ploščadi.

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 18.03.2020 ob 13:35

S Kennedyjevega vesoljskega središča na Cape Canaveralu na Floridi je podjetje SpaceX ob 13:16 po srednjeevropskem času s ploščadi 39A izstrelilo raketo falcon 9, ki je v vesolje ponesla 6. pošiljko šestdesetih telekomunikacijskih satelitov vrste Starlink. Prva stopnja je danes petič pomagala raketi na poti v orbito (pred tem je pomagala izstreliti satelite Iridium-7 NEXT julija 2018, SAOCOM 1A oktobra 2018, Nusantara Satu februarja 2019 in drugo pošiljko Starlink novembra 2019). Tudi obe polovici aerodinamičnega okrova, pod katerim so bili sateliti, sta bili danes ponovno uporabljeni. Prvič sta poleteli med izstrelitvijo Starlink maja 2019 in nato pod jadralnim padalom pristali v oceanu. Prva stopnja falcona 9 se je tudi danes po opravljenem delu nadzorovano začela vračati skozi ozračje, vendar ji osem minut po izstrelitvi ni uspelo pristati na plavajoči ploščadi, ki jo je čakala v Atlantiku.

Druga stopnja falcona 9 je po ločitvi od prve stopnje nadaljevala polet in devet minut po izstrelitvi prispela v načrtovano eliptično orbito z višino med 210 in 366 km ter naklonom 53° glede na ekvator. Sateliti Starlink so se od rakete začeli ločevati šest minut po izklopu motorja druge stopnje. V naslednjih mesecih bodo s pomočjo lastnega ionskega pogona nadaljevali potovanje v ciljno, 550 km visoko orbito. Vsak satelit ima maso okrog 260 kg in je opremljen z antenami za zagotavljanje brezžičnega dostopa do interneta. Storitev namerava SpaceX na jugu ZDA ponuditi že pred koncem leta.

 

Današnja izstrelitev +

.

Raketa na ploščadi 39A nekaj minut
pred prvim poskusom izstrelitve +

Pogled s kamer na ločenih prvi
in drugi stopnji rakete +

Pogled s kamere na drugi stopnji:
ločitev množice satelitov +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2020

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune