ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.05.2020 - Kitajska izstrelila raketo CZ-5B s poskusno vesoljsko ladjo
  Kitajska izstrelila raketo CZ-5B s poskusno vesoljsko ladjo  

Wenchang, Kitajska
05.05.2020 / 08.05.2020

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 08.05.2020 ob 20:05

Kapsula nove kitajske vesoljske ladje za prevoz posadke je uspešno opravila prvi poskusni polet in 8. maja ob 07:49 po srednjeevropskem času pod padalom pristala v stepi kitajske avtonomne pokrajine Notranja Mongolija. Kitajska tiskovna agencija Xinhua je sporočila, da se je tik pred pristankom na spodnji strani kapsule napihnilo šest zračnih blazin, ki so ublažile stik s tlemi (podobno kot pri novi ameriški vesoljski ladji CST-100 Starliner, ki jo izdelujejo v Boeingu). Polet vesoljske ladje, ki je skupaj s servisnim odsekom visoka 9 metrov, ima premer 4,5 metra in maso več kot 20 ton, je trajal 2 dni, 19 ur in 49 minut.

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 05.05.2020 ob 18:25

S kitajskega vesoljskega izstrelišča Wenchang na obali južnega otoka Hainan so danes ob 12:00 po srednjeevropskem času prvič izstrelili novo kitajsko raketo chang zheng 5B (CZ-5B), ki je na poskusni polet ponesla novo kitajsko vesoljsko ladjo. Dobrih osem minut kasneje se je vesoljska ladja, v kateri ni posadke, ločila od zadnje stopnje rakete in utirila v orbito. Med poletom bo ladja dosegla višino več kot 6.000 km nad površjem Zemlje. Njena kapsula se bo 8. maja zjutraj z veliko hitrostjo spustila nazaj skozi ozračje in pristala na območju vzhodno od izstrelišča Jiquan v kitajski avtonomni pokrajini Notranja Mongolija.

Novo vesoljsko plovilo je sestavljeno iz kapsule in servisnega odseka. Za razliko od prve kitajske vesoljske ladje shenzhou, ki na videz spominja na ruski sojuz, je novo plovilo podobne oblike kot kapsula prve generacije ameriškega plovila dragon. V novi kapsuli, ki bo uporabna do desetkrat, je prostora za šest vesoljcev ali posadko štirih in 500 kg tovora. Namenjena bo tako odpravam v nizko zemeljsko orbito, k novi vesoljski postaji Tianhe, ki jo Kitajska namerava zgraditi v dveh letih, kot tudi oddaljenejšim ciljem, na primer k Luni. Nova raketa chang zheng 5B lahko v nizko zemeljsko orbito utiri okrog 22 ton tovora, z njo bodo izstrelili tudi module nove vesoljske postaje Tianhe.

 

Kapsula po pristanku +

.

Današnja izstrelitev rakete CZ-5B +

.

Poskusna vesoljska ladja +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2020

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune