ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

31.05.2020 - Crew Dragon DM-2 združen z Mednarodno vesoljsko postajo
  Crew Dragon DM-2 združen z Mednarodno vesoljsko postajo  

Hawthorne, Združene Države Amerike
31.05.2020

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 31.05.2020 ob 20:00

Astronavti so ob 19:02 po srednjeevropskem času odprli zadnjo od treh loput med vesoljsko ladjo Crew Dragon DM-2 in ameriškim modulom Harmony na Mednarodni vesoljski postaji. Doug Hurley in Bob Behnken sta devet let po odhodu zadnjega ameriškega raketoplana (Atlantis STS-135) kot prva vstopila skozi sprednji spajalni mehanizem postaje. V postaji so ju pričakali člani 63. glavne odprave, ki ji poveljuje ameriški astronavt Chris Cassidy, ob njem pa sta ruska ladijska inženirja Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner. Sledila je še video povezava s predstavniki ameriške vesoljske agencije NASA, ki so združitev spremljali v nadzornem središču v Houstonu v Teksasu. Hurley in Behnken sta glede izstrelitve s falconom 9 povedal, da sta bili prvi dve minuti in pol, ko je delovala prva stopnja rakete, mirnejši od izstrelitve z raketoplanom (s katerim sta oba dvakrat letela), zadnjih šest minut, ko je kapsulo poganjala druga stopnja rakete, pa se jima je zdelo bolj dinamičnih.

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 31.05.2020 ob 16:20

Ameriška vesoljska ladja Crew Dragon Demo-2 z dvočlansko posadko se je po včeraj in danes opravljenih petih načrtovanih manevrih za prilagoditev orbite danes popoldne približala Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Ameriška astronavta Doug Hurley in Bob Behnken sta med samostojnim poletom uspešno opravila dva preizkusa ročnega vodenja plovila, ki je večji del potovanja delovalo samodejno in brez posebnosti. Dvakrat sta se po video zvezi oglasila gledalcem in pokazala pogled skozi okno na Zemljo ter notranjost kapsule, ki sta jo poimenovala Endeavour (po raketoplanu, s katerim sta oba prvič poletela v vesolje). Ročno upravljanje plovila sta zadnjič preizkusila 220 m stran od postaje. Plovilo je vse preizkuse opravilo z odliko.

Vesoljska ladja je po preizkusu spet prevzela nadzor in nadaljevala samodejno približevanje ter se ob 16:16 po srednjeevropskem času združila s spajalnim vmesnikom IDA-2 na sprednjem koncu ameriškega modula Harmony. Ob 16:27 se je zapahnilo tudi ducat zapahov spajalnega mehanizma, ki so vzpostavili trdno vez med plovilom in spajalnim vmesnikom postaje. Potem, ko bodo preverili zrakotesnost povezave, bo ob predvidoma 18:45 sledilo odpiranje loput in srečanje posadk. Ob 19:15 bo v postaji slavnostni sprejem za Hurleya in Behnkena. Kljub temu, da gre za poskusni polet vesoljskega plovila, se je ameriška vesoljska agencija NASA odločila, da bosta astronavta stala na MVP vsaj nekaj mesecev kot člana 63. glavne posadke, ki od danes šteje 5 članov.

Ameriški Crew Dragon DM-2 s posadko poletel v vesolje
V soboto drugi poskus izstrelitve falcona 9 s crew dragon
NASA in SpaceX odštevata do izstrelitve plovila s posadko
Prvi crew dragon s posadko bo v vesolje poletel 27. maja

Bliža se prvi polet ameriške ladje crew dragon s posadko

Zbrani podatki o 63. glavni odpravi na MVP (MVP-63)
Zbrani podatki o odpravi plovila Crew Dragon Demo-2

 

Srečanje posadk v MVP +

.

Crew Dragon DM-2 v bližini MVP +

.

Ladja, združena z IDA-2 na MVP +

.

Pogled na MVP iz vesoljske ladje +

.

Nadzorna plošča v kapsuli +

.

Astronavta v kapsuli +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2020

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune