ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

17.06.2021 - Kitajska vesoljska ladja Shenzhou 12 poletela h kitajski postaji
  Kitajska vesoljska ladja Shenzhou 12 poletela h kitajski postaji  

Jiuquan, Kitajska
17.06.2021

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 17.06.2021 ob 14:35

Šest ur in pol po izstrelitvi, okrog 09:54 po srednjeevropskem času, se je kitajska vesoljska ladja Shenzhou 12 s tričlansko posadko uspešno približala kitajski vesoljski postaji in združila s spajalnim odsekom na sprednji strani jedrnega modula Tianhe. Črnobeli posnetek je posnela kamera na Shenzhou 12 in kaže postajo s krili sončnih celic in zloženo mehanično roko (desno od sredine). Na barvni fotografiji, ki jo je posnela kamera na modulu Tianhe, je ladja Shenzhou 12 le nekaj metrov stran od postaje. Razločno je viden njen spajalni mehanizem.

Posadka vesoljske ladje je približno tri ure po združitvi, ob 12:48 po našem času, odprla loputo in vstopila v jedrni modul Tianhe kitajske vesoljske postaje. Fotografija z dvema vesoljcema kaže osrednji prostor v modulu. Posadka Shenzhou 12 bo v vesolju ostala predvidoma tri mesece in postavila kitajski rekord v trajanju vesoljskega poleta (trenutni rekord, 31 dni, je postavila posadka Shenzhou 11 med bivanjem na postaji Tiangong 2 leta 2016). Med odpravo Shenzhou 12 naj bi vesoljci opravili tudi dva vesoljska sprehoda zunaj postaje. V ta namen je samodejna tovorna ladja Tianzhou 2 konec maja poleg hrane in drugih potrebščin na postajo dostavila tudi dva vesoljska skafandra.

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 17.06.2021 ob 03:35

S kitajskega vesoljskega izstrelišča Jiuquan so danes ob 03:22 po srednjeevropskem času izstrelili kitajsko raketo chang zheng 2F, ki je v vesolje ponesla kitajsko vesoljsko ladjo Shenzhou 12 s tremi vesoljci. Gre za sedmi kitajski vesoljski polet s posadko in za prvega po skoraj petih letih, ko je jeseni 2016 k drugi mali kitajski vesoljski postaji Tiangong-2 poletela ladja Shenzhou 11.

Odpravi Shenzhou 12 poveljuje izkušeni Nie Haisheng, ki že tretjič leti v vesolje (prvič je poletel v Shenzhou 6 leta 2005, drugič pa leta 2013 v Shenzhou 10). Poleg njega sta v plovilu še Liu Boming, za katerega je to drugi vesoljski polet (prvi je bil leta 2008 v Shenzhou 7) in Tang Hongbo, ki prvič leti v vesolje.

Vesoljska ladja Shenzhou 12 se je približno osem minut po izstrelitvi ločila od zadnje stopnje rakete in utirila v začetno orbito okrog Zemlje. Trinajst minut po izstrelitvi sta se uspešno iztegnili plošči s sončnimi celicami, ki sta na pogonskem odseku ladje. Združitev z novo kitajsko vesoljsko postajo, ki je v 380 km visoki orbiti in jo sestavljata jedrni modul Tianhe in tovorna ladja Tianzhou 2, bo sledila predvidoma šest do osem ur po izstrelitvi.


Posadka ladje Shenzhou-12 +

H kitajski vesoljski postaji poletela tovorna ladja Tianzhou-2
Izstrelili prvi modul tretje kitajske vesoljske postaje

 

Osrednji prostor modula Tianhe +

.

Pogled iz Shenzhou 12 na Tianhe +

.

Pogled iz Tianhe na Shenzhou 12 +

.

Izstrelitev rakete CZ-2F +

.

Posadka v kapsuli Shenzhou 12 +

.

Posadka na začetku poti do rakete +

.

Ladja Shenzhou 12 med pripravami +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2020

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune