ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.11.2021 - Izstrelili ameriško vesoljsko plovilo DART, ki bo trčilo v asteroid
  Izstrelili ameriško vesoljsko plovilo DART, ki bo trčilo v asteroid  

Vandenberg, Združene države Amerike
24.11.2021

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 24.11.2021 ob 07:25

Z oporišča ameriških vesoljskih sil v Vandenbergu v Kaliforniji je ameriško podjetje SpaceX ob 07:21 po srednjeevropskem času izstrelilo ameriško raketo falcon 9, ki je za ameriško vesoljsko agencijo NASA v vesolje poneslo ameriško vesoljsko plovilo DART. Plovilo je zasnovano kot tehnološki poskus planetarne obrambe. Načrtno bo trčilo v asteroid in poskusilo spremeniti njegovo tirnico ter preveriti, ali je to uporaben način za obrambo Zemlje, če bi ji v prihodnosti grozilo trčenje asteroida.

Vesoljsko plovilo DART ima maso 610 kg in obliko kocke ter meri dober kubični meter, razpon preko iztegnjenih plošč s sončnimi celicami pa znaša okrog 20 metrov. Izdelali so ga v Laboratoriju za uporabno fiziko (APL) ameriške univerze Johns Hopkins. Nosi tudi mali satelit LICIACube z maso 14 kg, ki ga je prispevala italijanska vesoljska agencija ASI. Cilj plovila DART je dvojni asteroid 65803 Didymos, ki ga obkroža manjši satelit Dimorphos. Didymos je velik okrog 800 metrov, Dimorphos pa 160 metrov. Asteroid Didymos, ki obkroži Sonce v 770 dneh, so odkrili leta 1996.

Plovilo DART bo jeseni 2022 prispelo v bližino asteroidnega para in se s hitrostjo 6,6 km/s zaletelo v površje manjšega asteroida Dimorphos, ki večjega Didymos obkroža na razdalji približno 1 km. Trčenje bo z dvema kamerama opazoval satelit LICIACube. Ker bosta jeseni 2022 asteroida približno 11 milijonov km stran od Zemlje (na manjšo razdaljo se ji približata le redko), bodo trčenje lahko opazovali tudi z velikimi teleskopi na Zemlji. Znanstveniki bodo skušali izmeriti, v kolikšni meri se bo po trčenju spremenila orbita manjšega asteroida okrog večjega.

 

Izstrelitev falcona 9 +

.

Ilustracije plovila DART in satelita
 LICIACube ob asteroidih +

.

Plovilo DART med izdelavo +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2021

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune