ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.12.2021 - Slovenska amaterska raketa poletela v stratosfero, 25 km visoko
  Slovenska amaterska raketa poletela v stratosfero, 25 km visoko  

Ljubljana, Slovenija
16.12.2021

Piše Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS)
Objavljeno
: 16.12.2021 ob 16:45

Na poljskem vojaškem poligonu Drawsko-Pomorskie je Andrej Vrbec uspešno izstrelil svojo amatersko raketo, ki je poletela 25 kilometrov visoko. Vrbec je član Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov iz Ljubljane, ki je član Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Pri izdelavi elektronskih merilnih naprav v raketi je sodeloval avstrijski raketar Denis Banovic.

Dvostopenjska raketa z maso 35 kilogramov in dolžino 3,5 metra je v desetih sekundah dosegla hitrost 3.700 km/h, nato pa je še minuto prosto letela do višine 25 kilometrov. Raketa je bila opremljena z naborom instrumentov, ki so merili hitrost, višino, pospešek in drugo. Na krovu je bil tudi GPS sprejemnik, ki je zabeležil trajektorijo poleta in kamera, ki je posnela polet. Sistem za telemetrijo je med poletom vse podatke po radijski zvezi pošiljal bazni postaji na tleh.

To je bil še eden v vrsti poskusnih poletov, katerih namen je preizkusiti vse ključne tehnologije, ki so potrebne za polet prve slovenske rakete v vesolje. Načrtuje se, da bo podobna, a malce večja raketa, poletela preko von Kármánove črte, to je 100 kilometrov visoko, kar velja za suborbitalni polet v vesolje. Pri suborbitalnem poletu se raketa ne utiri v orbito okrog Zemlje, ampak s padalom pade nazaj na Zemljo.

Andrej Vrbec se z gradnjo amaterskih raket ukvarja že 15 let. Pred tem je bil aktiven tekmovalec v raketnem modelarstvu in več kot deset let tudi član državne reprezentance. Že leta 2015 je izstrelil raketo, ki je poletela 17,5 kilometrov visoko.

Zanimivo je, da polet slovenske amaterske rakete trenutno velja za drugi najvišji polet amaterske rakete v Evropi. Najvišje je poletela raketa, ki jo je izdelala skupina z Univerze v Stuttgartu in je leta 2016 poletela 32 kilometrov visoko.

Astronavtsko-raketarski klub V. M. Komarov
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS)

 

Izstrelitev rakete +

.

Banovic in Vrbec ob raketi +

.
 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2021

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune