ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.07.2022 - Izstrelili novo evropsko raketo vega C s slovenskim satelitom
  Izstrelili novo evropsko raketo vega C s slovenskim satelitom  

Kourou, Francoska Gvajana
13.07.2022

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 13.07.2022 ob 21:15

Z evropskega vesoljskega izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani, ki leži na obali Južne Amerike, je družba Arianespace danes ob 15:13 po srednjeevropskem času prvič izstrelila novo evropsko lahko raketo vega C, ki je v vesolje ponesla sedem satelitov, med njimi tudi tretji slovenski satelit. Gre za novo različico rakete vega, ki ima novi prvo in drugo stopnjo z zmogljivejšima motorjema ter večji aerodinamični okrov pod katerim je prostor za več oziroma večje satelite. Posodobljena je tudi dodatna stopnja AVUM+, ki ima večji rezervoar za gorivo. Prenovljena raketa je visoka 34,8 m in je 5 m višja od predhodnice. V polarno orbito z višino 700 km lahko utiri približno 2,3 tone tovora, kar je 800 kg več od prvotne rakete vega, ki je prvič poletela leta 2012.

Vega C je dve uri in 15 minut po izstrelitvi v načrtovano orbito okrog Zemlje utirila glavni tovor, satelit LARES-2 z maso 296 kg, ter šest nanosatelitov vrste CubeSat. LARES-2 je opremljen s 303 retroreflektorji, ki bodo omogočili določanje položaja satelita v orbiti s pomočjo laserja na Zemlji z natančnostjo manj kot 1 centimeter. Trije nanosateliti so iz Italije (AstroBio, Greencube in ALPHA), dva iz Francije (MTCube-2 in Celesta), eden pa iz Slovenije (Trisat-R). Vsi so bili utirjeni v orbito z višino 5.845 km.

Slovenski satelit Trisat-R ima maso 5 kg in meri 11x12x34 cm. Izdelali so ga na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru v sodelovanju s slovenskim podjetjem SkyLabs in Evropsko vesoljsko agencijo ESA, ki je prispevala enega od tehnoloških poskusov na satelitu. Preučeval bo vplive sevanja na elektronske sisteme.

Evropska raketa vega v orbito utirila prva slovenska satelita

 

Današnja izstrelitev rakete vega C +

.

Slovenski satelit Trisat-R +

.
 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2022

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune