ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.08.2022 - Raketa SLS ponesla ladjo Orion Artemis I na pot okrog Lune
  Raketa SLS ponesla ladjo orion Artemis I na pot okrog Lune  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
16.11.2022

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 16.11.2022 ob 08:00
Dopolnjeno
: 16.11.2022 ob 18:00

S ploščadi 39B na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi je ameriška vesoljska agencija NASA danes ob 07:47 po srednjeevropskem času prvič izstrelila trenutno najzmogljivejšo raketo na svetu, SLS (Space Launch System). Raketa je na potovanje okrog Lune ponesla novo ameriško vesoljsko ladjo Orion, ki tokrat leti brez posadke. Del ladje je tudi servisni modul, ki ga je prispevala Evropska vesoljska agencija (ESA). To je prva odprava, Artemis I, v okviru ameriškega projekta Artemis. Med odpravo Artemis III naj bi na površju Lune čez nekaj let pristala prva ženska in prvi moški po projektu Apollo.

Nova ameriška raketa SLS, ki jo je izdelala družba Boeing s podizvajalci, je skupaj z ladjo orion in reševalnim raketnim stolpom na vrhu visoka 98,3 metra in ima največji premer 8,4 metra. Masa z gorivom napolnjene rakete znaša 2.603 tone. V nizko zemeljsko orbito lahko utri do 95 ton tovora, v tirnico k Luni pa 27 ton. Jedrno stopnjo, ki je visoka 64 metrov, poganjajo štirje motorji RS-25 na tekoče gorivo (vodik in kisik), ki so nekoč služili kot glavni motorji ameriških raketoplanov. Na nasprotnih straneh jedrne stopnje sta nameščeni pomožni raketi na trdno gorivo, ki sta visoki 54 metrov in imata premer 3,7 metra. Druga stopnja rakete je ICPS (Interim Cryogenic Propulsion Stage) z enim motorjem RL10B-2 na tekoče gorivo (vodik in kisik), ki je visoka 13,7 m in ima premer 5,1 m. ICPS poskrbi za končno utirjenje ladje orion v tirnico k Luni.

Dve minuti in dvanajst sekund po izstrelitvi sta se po opravljenem delu od jedrne stopnje rakete SLS ločili stranski štartni raketi. Minuto kasneje se je ločil aerodinamični okrov servisnega modula ladje orion, šest sekund kasneje pa še reševalni stolp. Osem minut in tri sekunde po izstrelitvi je motorje ugasnila jedrna stopnja rakete  in se 12 sekund kasneje ločila od druge stopnje ICPS z vesoljsko ladjo orion.

V naslednjih 12 minutah so se raztegnile štiri plošče s sončnimi celicami na servisnem modulu vesoljske ladje. Ob 08:39 (52  minut in 56 sekund po izstrelitvi) je raketna stopnja ICPS opravila 22-sekundni vžig motorja za dvig višine prizemlja začasne orbite. Ob 09:17 je ICPS opravil še glavni vžig motorja, ki je trajal približno 18 minut ter utiril vesoljsko ladjo v tirnico, ki jo pelje k Luni. IPCS se je od oriona ločil 1 uro in 57 minut po izstrelitvi, ob 09:44 po našem času.

Šesti dan po izstrelitvi se bo ladja orion približala Luni na približno 128 km in začela prehod v posebno visoko retrogradno orbito DRO (Distant Retrograde Orbit) okrog Zemljinega naravnega satelita. Prehod v DRO bo trajal od šestega dne, ko bo orion v ta namen opravil manever z motorji, do 9. dne po izstrelitvi. Deseti dan bo ladja opravila vžig motorja in se utirila v DRO, 13. dan pa dosegla največjo oddaljenost od Zemlje (480.493 km). Šestnajsti dan po izstrelitvi (1. decembra) bo orion izvršil manever za izstop iz DRO. Dvajseti dan, 5. decembra, bo orion drugič letel blizu Lune in opravil vžig motorja za vrnitev. Na 26. dan odprave, 11. decembra, se bo vesoljska ladja vrnila na Zemljo. Kapsula bo pod tremi padali ob 18:40 pristala v Tihem oceanu ob obali San Diega.

NASA izbrala SpaceX za pristanek astronavtov na Luni
NASA preizkusila prvo stopnja nove ameriške rakete SLS
NASA preizkusila reševalni stolp na kapsuli plovila Orion
NASA naročila prvi modul lunarne postaje projekta Artemis

ZDA se bodo leta 2024 s projektom Artemis vrnile na Luno

NASA preizkusno izstrelila reševalno raketo za plovilo orion

 

Pogled na Zemljo s kamere na koncu
 plošče s sončnimi celicami servisnega
 modula ladje orion +

.

Notranjost kapsule ladje orion,
z oknom na desni in lutko za zbiranje
 podatkov na levi +

.

Izstrelitev rakete SLS +

.

SLS z ladjo orion na izstrelišču 39B +

.

Ladja orion z evropskim servisnim
modulom med pripravami +

.

Ilustracija oriona po ločitvi od ICPS +

.

Skica odprave Artemis I +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2022

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune