ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

< vesolje.net > Astronavtika - Radijska zveza s postajo Mir
Astronavtika - Radijska zveza z vesoljsko postajo Mir

 


Piše Vinko Stjepčevič (S57TTI)

Kar precej sreče je bilo potrebne, da sem ob poplavi klicev z Zemlje, tudi sam ujel zvezo z rusko vesoljsko postajo Mir. Vesoljci niso ravno pogosto posegali po mikrofonu na frekvencah, ki so namenjene radioamaterjem. Ogromno preletov smo jih lahko poslušali le na njihovih službenih kanalih. Za zvezo je bilo potrebno ogromno čakanja ob radioamaterski postaji, saj ni bilo nekega pravila, kdaj se bodo vesoljci oglasili. Takrat pa, ko se se z Mira oglasili, je morje radijskih postaj poizkušalo srečo in le nekaterim je uspelo. Ker sem se ukvarjal tudi z delom preko amaterskih satelitov, sem imel to srečo, da sem imel dober antenski sistem in možnost obračanja anten tudi po elevaciji-vertikali in sem tako lažje sledil vesoljski postaji, ki je mojo lokacijo preletela v približno deset minutah.

Dne 15.12.1994, okoli desete ure zvečer po našem času, sem vzpostavil radijsko zvezo z ruskim članom posadke na Miru Valerijem Poljakovom, ki je imel pozivni znak U3MIR. Ker ruski vesoljci niso ravno zgovorni v angleškem jeziku, se je Poljakov po predstavitvi poskušal že kar posloviti. Ker je bil ravno prednovoletni čas, sem Valeriju zaželel v ruščini še srečno novo leto, nakar sem bil deležen še nekaj stavkov v ruskem jeziku in zveza je bila opravljena.

Radijsko zvezo sem vzpostavil tudi 3.11.1994, ko je bil na Miru nemški vesoljec Ulf Merbold z znakom DP3MIR. Povedal mi je, da že pripravljaja stvari za vrnitev na Zemljo in da je to njegovo zadnje javljanje. Merbold se je naslednji dan s sojuzom vrnil na Zemljo.

Pogovor, katerega sem se najbolj razveselil, pa je uspel 26.12.1995 zvečer, ko sem vzpostavil zvezo s Thomasom Reiterjem (DF4TR) na odpravi Euromir 95. Tistega večera ob 20:33 sva se s Thomasom pogovarjala celi dve minuti. Sprva ni vedel kam bi z mojim znakom S5, kar pomeni Slovenija, in je vprašal od kod prihaja znak. Po odgovoru, da iz Slovenije in voščilu za novo leto posadki na Miru, se je Thomas zahvalil za lepe želje in izrazil zadovoljstvo, da je zveza uspela.

Zadnjo zvezo v živo z Mirom sem imel 6.2.1997 in sem se predstavil s pozivnim znakom radiokluba S59DXU iz Slovenskih Konjic. Pogovarjal sem se s kozmonavtom Valerijem Korzunom, ki me je povprašal po imenu in dejal, da imam relativno močan signal, nato pa je na hitro končal zvezo. Po tem pogovoru se nisem več trudil z vzpostavitvijo zveze v živo z Miomr, ampak sem z ruske vesoljske postaje sprejemal slike s pomočjo sistema SSTV (Slow Scan TV).

 

Posnetki pogovorov:

 

Slike:

Vinko Stjepčevič ob maketi radioamaterskega satelita Amsat
.
QSL potrditvena kartica za zvezo z Mirom
.
Posnetek z Mira, ki je dobljen s pomočjo sistema SSTV


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune