ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

Astronavtika - sojuz TMA
Astronavtika - sojuz TMA

 


Plovilo:

Teža:

Maks. premer:

sojuz TMA

7.220 kg

2,72 m

Dolžina:

Bivalna prostornina:

Posadka:

6,98 m

~9 m3

3 vesoljci


Opis plovila:

 


Posodobljeno rusko vesoljsko plovilo sojuz TMA se v kar nekaj pogledih razlikuje od svojega predhodnika, sojuza TM, ki je prvič poletel leta 1986. Predvsem je v pristajalnem odseku (glej skico) zdaj dovolj prostora tudi za vesoljce z večjimi telesnimi merami. Plovilo se še naprej uporablja za prevoz posadke na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), kjer služi tudi kot reševalno plovilo. Serijsko ga izdeluje ruska družba RKK Energija iz Koroljova pri Moskvi.

. .

Večino sprememb je doživel pristajlni odsek, kjer so nameščeni večji sedeži (Kazbek UM) za tri kozmonavte, nova nadzorna plošča (Neptun ME) z računalniškima zaslonoma namesto mehanskih števcev in novi zložljivi ročici za ročno upravljanje plovila. Sistem za oskrbovanje s kisikom je prestavljen na novo mesto, spremenjena pa sta tudi njegov rezervor in napeljava. Računalnik za nadzor poleta je nadgrajen (KS-020M) in bo omogočal natančnejši nadzor med vračanjem  ter prikaz podatkov, ki mu jih namesto enega zdaj posreduje šest merilnikov pospeška (akcelerometrov). Stara analogna snemalnika je zamenjal novi sistem (SZI) za beleženje govora in podatkov.

Posodobili so tudi dva od šestih pristajalnih motorjev, ki so zadolženi za mehak pristanek plovila. Poleg tega so zamenjali tudi višinomer (Kaktus-2V) in nadgradili nadzorni sistem, ki približno meter nad tlemi vžge omenjene pristajalne motorje. Zaradi teh sprememb naj bi bila predvidena hitrost ob pristanku za okoli 40-50% manjša kot pri sojuzu TM. V orbitalnem odseku je prišlo le do manjših sprememb, saj so del naprav za sušenje zraka premestili v pristajalni odsek. Pogonsko-instrumentalni odsek novega sojuza ostaja nespremenjen.


Sojuz TMA-1 med pripravami


Nova nadzorna ploščaCopyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune