ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

Astronavtika - Sputnik 1
Astronavtika - Sputnik

 


Podatki:

 


Ime

Datum izstrelitve

Oznaka

Sputnik

04.10.1957

1957-001B

Teža

Premer

Nosilna raketa

83,6 kg

58 cm

R-7 (zahodna oznaka SS-6)


Opis:

 


Sputnik 1 med izdelavo

Prvi Zemljin umetni satelit so izstrelili v Sovjetski zvezi in sicer 4. oktobra 1957. Nosilna raketa je ob 22:28 po moskovskem času vzletela s kozmodroma Bajkonur v nebo. S tem dnem se je resnično začela vesoljska doba. Satelit Sputnik je imel premer 58 centimetrov. V notranjosti krogle je bil radijski oddajnik, ki je oddajal znameniti signal bip-bip-bip (posnetek). Satelit je Zemljo obkrožil vsakih 96 minut, na višini med 227 in 945 kilometrov. Bil je preprosta aluminijasta krogla, iz katere so štrlele štiri antene, dve dolgi 2,4 m in dve 2,9 m.


Načrtovalec Sputnika, ruski vesoljski strokovnjak Sergej Koroljov, je kasneje tako komentiral obliko prvega satelita: "Zdi se mi, da mora prvi Sputnik imeti enostavno in prepoznavno obliko, podobno obliki naravnih nebesnih teles. Sputnik  bo za vedno ostal v zavesti ljudi kot simbol začetka vesoljske dobe".

Odziv, ki ga je Sputnik povzročil v Združenih državah Amerike, je nihal med presenečenjem in preplahom. Različne raziskave so ugotovile, da je v dveh mesecih po izstrelitvi zanj vedel že skoraj vsak Američan. Opazovanje Sputnika na njegovi poti po nebu je postalo pravi svetovni dogodek, časopisi pa so objavljali napovedi o položaju satelita na večernem oziroma jutranjem nebu, ko ga je bilo mogoče videti, obsijanega s sončnimi žarki.


Fotografiji:

 Sputnik 1
.

Prikaz ločitev Sputnika 1 od nosilne rakete


Copyright © Simon Zajc, vesolje.net 1997-2007

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune