ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997


  Reference  

Simon Zajc, avtor in urednik spletnega portala Vesolje.net (Centralno Vesolje), je napisal ali izdelal sledeče prispevke oziroma sodeloval pri:

 • maj 2022: Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga
  Maketi vesoljskih teleskopov Hubble in James Webb v merilu 1:50.
   
 • junij 2021: Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga
  Makete marsovskih robotskih vozil Prop-M, Sojourner, Spirit, Curiosity, helikopterja Ingenuity in astronavtskega skafandra Z-2 v merilu 1:5.
   
 • maj 2020: Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga
  Edinstveni maketi preseka dela bivalnega kolesa in observatorija Potočnikove vesoljske postaje vključena v razstavo o življenju in delu Hermana Potočnika Noordunga v Centru vesoljskih tehnologij v Vitanju. (fotografija)
   
 • september 2019: Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga
  Velika maketa Potočnikove vesoljske postaje vključena v razstavo o življenju in delu Hermana Potočnika Noordunga v Centru vesoljskih tehnologij v Vitanju. (fotografija)
   
 • februar 2015: revija TIM (revija za tehniško ustvarjalnost), št. 6/letnik LII
  članek Maketa vesoljske postaje Hermana Potočnika - Noordunga, stran 5-9
  Članek z opisom delov Potočnikove vesoljske postaje in skicami za izdelavo ter fotografijami prve makete Potočnikove vesoljske postaje. (slika naslovnice)
   
 • 9. januar 2015: časnik Delo, članek Kabinet čudes: Problem vožnje po vesolju
  Fotografija knjige Problem vožnje po vesolju, objavljena v članku.
   
 • april 2013: revija Moje finance, članek "Prihajajo mrki. Previdno!"
  Avtorica članka, Maja Virant, je v prispevku na dveh mestih objavila tudi mnenje Simona Zajca. Odlomek: "V prihodnjih tednih nam osončje pripravlja pester nabor nebesnih pojavov, saj nas 24. aprila in 25. maja čakata delna lunina mrka, 10. maja pa še popolni sončni mrk. Ali bomo zato res bolj razdražljivi, raztreseni, slabši vozniki? Je takrat pametno vlagati denar, najemati posojila, kupovati nepremičnine ...? O tem smo govorili z astronomom in z astrologi.
  Večina med nami sicer zelo rada išče razloge za bolečine, slab spanec otrok, raztresenost, sitnobo, za slabe dneve v luninih menah in mrkih. Toda, ali je v tem kaj resnice? Ne obstajajo nikakršni znanstveni dokazi o tem, da bi sončni ali lunini mrki kakorkoli fizično vplivali na ljudi, takoj razloži Simon Zajc, urednik portala Vesolje.net. Toda anketa, ki je bila izvedena v mednarodnem letu astronomije na vzorcu 394 oseb, je po drugi strani pokazala, da je kar 88 odstotkov anketirancev prepričanih o luninem vplivu na ljudi. Temu pritrjujejo tudi astrologi, ki poleg luninim mrkom poseben vpliv na nas pripisujejo tudi sončnim mrkom. Da bomo nekaj sprememb vendarle občutili, se strinja tudi Zajc, a njegova razlaga je povsem znanstvena. »Ob popolnem sončnem mrku bomo gotovo občutili stemnitev in ohladitev ozračja,« razloži in doda, da lahko ima popolni sončni mrk le psihološki vpliv na nas."
   
 • januar 2013: predstavitev "Chang'e 2 Flyby of Toutatis"
  Ilustracija kitajske vesoljske ladje shenzhou v predstavitvi dosežkov kitajske sonde Chang'e 2, ki sta jo pripravila Chunlai Li in Han Li iz Narodnih astronomskih observatorijev Kitajske akademije znanosti. Nepodpisana ilustracija je objavljena na 4. prosojnici predstavitve, pripravljene za srečanje SBAG (Small Bodies Assessment Group) v Washingtonu, ZDA, 14.-16.1.2013. (slika)
   
 • maj 2011: revija Sciences et Avenir, stran 59
  Ilustracija kitajskega vesoljskega plovila shenzhou za članek "Liwei Yang - L'envol de la Chine" avtorja Jean-Françoisa Haïta v francoski poljudnoznanstveni reviji Science et Avenir.
   
 • december 2010: igra "Battle Cards: Spacecraft"
  Ilustracija kitajskega vesoljskega plovila Shenzhou 5 za igro s kartami Battle Cards: Spacecraft, ki je izšla pri založbi Birdcage Press v Združenih državah Amerike. Ilustracija je bila natisnjena na igralni karti in v priloženi knjižici s podrobnejšimi opisi. (slika)
   
 • avgust 2009: revija Slovenian Business Report
  Ilustracije Potočnikove vesoljske postaje na naslovnici edine slovenske revije v angleščini, ki pokriva področje poslovanja in financ.
   
 • april 2009: knjiga Noordung.doc
  Ilustracije Potočnikove vesoljske postaje na straneh 16, 22 in 30-31. Fotografija nemškega izvirnika knjige Problem vožnje po vesolju na strani 12 in Noordungov tiskani psevdonim na naslovnici iz zasebne zbirke. Knjiga bo darilo bralcem Bralne značke in je izšla pri založbi Rokus-Klett.
   
 • april 2009: knjiga Herman Potočnik Noordung
  Ilustracija Potočnikove vesoljske postaje na strani 93. Knjiga avtorja Edvarda Kobala je izšla v založbi Slovenske znanstvene fundacije.
   
 • 13. februar 2009: dnevni časopis Žurnal24, stran 11
  Komentarji o prvem trčenju dveh satelitov, ki so bili objavljeni v prispevku "Potrebno boljše obveščanje" novinarke Anje Zaletel.
   
 • 2009: knjiga "Coffee Table Book China" (za Germanischer Lloyd AG)
  Ilustraciji kitajskih vesoljskih plovil Shenzhou 1 in Shenzhou 7 za knjigo v mandarinščini.
   
 • oktober 2008: revija Življenje in tehnika, stran 32-40
  Članek "Mineva 80 let od izida Potočnikove knjige" s fotografijami in avtorsko ilustracijo.
   
 • 19. september 2008: oddaja Slovenija odloča 2008 (televizijska postaja POP TV)
  Ilustracija vesoljske postaje, kot jo je načrtoval Herman Potočnik - Noordung.
   
 • 23. junij 2008: dnevni časopis Žurnal24, stran 10
  Komentarji o zasebnih pobudah v vesolju, odpravi na Mars in vremenskem satelitu, ki so bili objavljeni v prispevku "Po Luni še na Mars" novinarja Davorja Hafnarja.
   
 • 11. junij 2008: 7. Noordungov forum v hotelu Slon v Ljubljani
  Udeležba na 7. Noordungovem forumu v organizaciji Slovenske znanstvene fundacije (SZF). Predaval o "Večpredstavnostnem informacijskem kiosku o Hermanu Potočniku - Noordungu".
   
 • 11. junij 2008: časopis Večer, stran 42
  Članek "Prvi načrtovalec človekovih bivališč v vesolju" ob osemdesetletnici izida knjige Hermana Potočnika - Noordunga Problem vožnje po vesolju. Ob članku je avtorska fotografija naslovnice izvirnika knjige iz leta 1928.
   
 • december 2007: revija Vitanjčan (št. 20), stran 18-19
  Članek "Herman Potočnik - Noordung v letu 2007" s tremi avtorskimi fotografijami.
   
 • december 2007: revija Vitanjčan (št. 20), stran 17
  Članek "O prvem prevodu knjige Hermana Potočnika - Noordunga" in avtorska fotografija naslovnice revije Science Wonder Stories, avgust 1929.
   
 • 12. december 2007: priznanje Prometej znanosti
  Simon Zajc je prejel priznanje "Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju", ki ga podeljuje Ustanova Slovenska znanstvena fundacija. Priznanje je bilo podeljeno "za vsebinsko bogat, privlačen in šolam prijazen spletni portal o astronomiji in astronavtiki, vesolje.net, ter za promocijo življenja in dela Hermana Potočnika Noordunga".
   
 • oktober 2007: Večer kozmonavtike
  Izdelava predstavitve in dokumentarnega filma o prvi slovenski delegaciji na kozmodromu Bajkonur. Več v novici.
   
 • september 2007: delovni zvezek Govorica jezika 1
  Opis Potočnikove vesoljske postaje z dvema ilustracijama je objavljen na 61. strani delovnega zvezka za slovenščino v 1. letniku gimnazije, ki je izšel pri založbi Modrijan.
   
 • marec 2007: dokumentarni film Noordung, RTV Slovenija
  Nastop v dokumentarnem filmu o Hermanu Potočniku - Noordungu, ki je bil posnet v okviru izobraževalnega programa RTV Slovenija. Izdelava animacije Potočnikove vesoljske postaje, ki je bila predvajana v ozadju.

   
 • december 2006: revija Življenje in tehnika, stran 59-64
  Članek "Prvi prevod knjige Problem vožnje po vesolju" s fotografijami in avtorsko ilustracijo.

   
 • 20. oktober 2003: časnik Delo, priloga Znanost, stran 16
  Članek z ilustracijo o poletu prvega Kitajca v vesolje.
  .
 • avgust 2003: revija KIJK: Chinees in space, strani: 4, 5 in 7
  Dve ilustraciji (ena dvostranska) kitajske vesoljske ladje Shenzhou za avgustovsko številko nizozemske poljudnoznanstvene revije KIJK.

   
 • marec 2003: knjiga Illustrerad Vetenskap: 2002 Hela året - Världen runt, stran 101
  Ilustracija kitajske vesoljske ladje Shenzhou 3 za dansko knjigo - letopis 2002.
  .
 • 13. avgust 2002: revija Ona, stran 25
  V članku "Luna je čisto mozoljasta od trkov z asteroidi", se novinarka Tina Lucu, ki razpravlja o asteroidih in morebitni nevarnosti, ki jo predstavljajo Zemlji, pogovarja tudi s Simonom Zajcem.
  .
 • maj 2002: revija Novosti kosmonavtiki (No.: 232), stran 26
  Objava ilustracije kitajske vesoljske ladje Shenzhou-3 v članku: "Tretij ispitatelnij polet Šen Čžou" avtorjev I. Afanasjev in I. Lisov v ruski reviji Novosti kosmonavtiki, ki izhaja pod pokroviteljstvom ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos.
  .
 • 12. maj 2002: tednik Nedeljski dnevnik, stran 35
  Ilustracija vesoljske postaje Mini Station 1 za članek "V vrsti za vesoljski taksi".
   
 • 2002: The Continuing Story of The International Space Station (Springer Praxis)
  Ilustracija kitajske vesoljske ladje Shenzhou-2 na strani 343 v knjigi Petra Bonda.
  .
 • 2000-2002: družba MirCorp
  Izdelal več kot ducat ilustracij in shematskih prikazov ruske vesoljske postaje Mir, Mednarodne vesoljske postaje in vesoljskega plovila sojuz TM. Ilustriral tudi načrtovano turistično vesoljsko postajo Mini Station 1.
  .
 • 30. december 2001: radio DVA za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem
  V oddaji Zajtrk s profilom se je voditelj Franc Merkač dobrih 40 minut pogovarjal z urednikom spletnega mesta vesolje.net Simonom Zajcem. Pogovor, ki je je zajemal tako sedanjost kot tudi preteklost in prihodnost kozmonavtike (astronavtike) ter astronomije, je bil predvajan 30. decembra 2001 na radiu DVA na avstrijskem Koroškem.
   
 • december 2001: revija Aviation Week & Space Technology
  Ilustracija kitajske vesoljske ladje Shenzhou 2 za članek "China Seeks ISS Role, Accelerates Space Program" avtorja Craiga Covaulta.
  .
 • 15. september 2001: časopis The Times, stran 1B
  Ilustracija za članek v britanskem časopisu o načrtih družbe MirCorp za vesoljsko postajo Mini Station 1: "Out of this world, the £14m package trip" avtorja Marka Hendersona.
  .
 • september 2001: revija TIM (1/2001), stran 25
  Recenzija plastične makete Mednarodne vesoljske postaje:
  "Mednarodna vesoljska postaja kot Revellova maketa".
  .
 • september 2001: revija TIM (1/2001), strani 8-11
  Članek o gradnji Mednarodne vesoljske postaje (kratek pregled zgodovine):
  "Mednarodna vesoljska postaja".
  .
 • 2001: 2002 Science Year (World Book Inc.), stran 283
  Po pogodbi izdelal ilustracijo kitajske vesoljske ladje Shenzhou 2, ki je objavljena v knjigi Science Year 2002.

  ..
 • marec 2001: Aerospace America, april, stran 40
  (
  American Institute of Aeronautics and Astronautics)
  Ilustracija kitajskega plovila Shenzhou 1
  za članek: "CHINA'S DIVINE CRAFT"
  .
 • marec 2001: revija Novosti kosmonavtiki (No.: 218), stran 16
  Objava sicer nepodpisane ilustracije kitajske vesoljske ladje Shenzhou-2 v članku:
  "Šen Čžou - Kak zerkalo kitajskoj kosmonavtiki"
 • marec 2001: Space Business Archives (SBA)
  Oblikovanje prvih dveh priznanj "Galaxy Award", ki jih za dosežke na področju komercializacije vesoljske tehnike podeljuje SBA.
  .
 • 18. marec 2001: oddaja 24 ur (televizijska postaja POP TV)
  Izdelava dveh ilustracij uničenja vesoljske postaje Mir.
  .
 • 24. januar 2001: časopis Delo, priloga Znanost, stran 32
  Članek z ilustracijo in fotografijo o poletu kitajske vesoljske ladje Shenzhou 2:
  "Kitajska počasi, a zanesljivo osvaja vesolje"
  .
 • januar 2001: Svetovni splet (www)
  Ilustracije kitajske vesoljske ladje Shenzhou 2 objavljene na mnogih spletnih straneh po vsem svetu, tudi na Kitajskem (People's Daily).
  .
 • 1999-2001: Encyclopedia Astronutica (www)
  Štiri ilustracije kitajskih vesoljskih plovil Shenzhou 1 in Shenzhou 2. Objavljene na spletni strani enciklopedije in na CD-ROM izdaji.
  .
 • januar 2000: revija Novosti kosmonavtiki (No.: 204), stran 10
  Objava sicer nepodpisane ilustracije kitajske vesoljske ladje Shenzhou-1 v članku:
  "Ispitatelnij polet kitajskogo korablja"
  .
 • november 1999: "Ракетомоделизм в аэрокосмическом овразовани молодёжи"
  Mednarodna konferenca "Raketno modelarstvo v letalsko-vesoljskem izobraževanju mladine,
  ki je potekala na kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu. Prejel priznanje Ministrstva za izobraževanje Ruske federacije in Mednarodne vesoljske šole Bajkonur za referat:
  "Slovenian Space Network & 3D computer modelling and visualisation of spaceflight related objects"
  .
 • 24. november 1999: časopis Dnevnik, V sliki in besedi, stran 19
  Članek z ilustracijo o kitajski vesoljski ladji Shenzhou 1:
  "Vesoljska ladja večja, kot je bilo pričakovati"
  .
 • november 1999: nemška letalsko-vesoljska revija Flug Revue, str. 86-90
  Popolna grafična oprema članka s petimi ilustracijami plovila Shenzhou 1:
  "Geheimprojekt 921 - China bereitet bemannte Raumflug vor"
  .
 • november 1999: nemška letalsko-vesoljska revija Flieger Revue, stran 50
  Ilustracija kitajskega vesoljskega plovila Shenzhou 1 za članek:
  "China vor bemanntem Raumflug"
  .
 • 8. september 1999: časopis Delo, priloga Znanost, stran 15
  Članek z ilustracijo in dvema fotografijama o kitajski vesoljski ladji Shenzhou 1:
  "Za Rusi in Američani kmalu v vesolju tudi Kitajci?"
  .
 • september 1999: Univerza v Mariboru, MZT
  Ideja, oblikovanje in izdelava spletne strani za mednarodni simpozij o Hermanu Potočniku - Noordungu: http://noordung.vesolje.net
  .
 • 10. december 1997: Centralno Vesolje (http://vesolje.net)
  Ideja, oblikovanje in vzdrževanje osrednjega slovenskega spletnega portala o vesolju.
   
 • 19. julij 1997: Mars Pathfinder interaktiv
  Predstavitev ameriške vesoljske sonde Mars Pathfinder v slovenskem in angleškem jeziku.

Copyright © Simon Zajc, vesolje.net 1997-2013

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune