ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

< vesolje.net > Slovenska vesoljska agencija v ustanavljanju
Slovenska vesoljska agencija v ustanavljanju

 

SVA Emblem

Iniciativa za ustanovitev Slovenske vesoljske agencije
Prvi Noordungov forum, Ljubljana, 11. april 2001

Leta 1999 smo slovenski umetniki v Rusiji realizirali prvo serijo treh mikrogravitacijskih poletov, kjer smo opravili poleg umetniških tudi medicinski znanstveni eksperiment obnašanja proteinskih kinaz v malignih celicah, v sodelovanju s strokovnjaki Kliničnega Centra. V letu 2000 smo opravili še en polet, na katerem smo skupaj s strokovnjaki Imperial college opravljali biomotorične raziskave. Integrirali smo realni, duhovni in tehnološki kapital. Takrat smo objavili iniciativo za ustanovitev Slovenske vesoljske agencije, katere temeljni namen je ustanovitev agencije, ki bo skrbela za združevanje znanja, finančnih sredstev, ljudi in izobraževanja na področju vesoljskih znanosti in umetnosti.

Danes, na prvem Noordungovem forumu, katerega ime nosi tudi artistična organizacija Kozmokinetični Kabinet Noordung od leta 1989, želimo to iniciativo predstaviti zbrani javnosti na forumu in seveda širše.

Menimo, da je skrajni čas, da se tudi naša država pridruži skupnosti držav, ki aktivno posegajo in raziskujejo zemeljsko atmosfero in vse kar se nahaja onkraj nje. Menimo tudi, da je skrajni čas, da se v duhu Noordungovega dela začnejo aktivni procesi vzpostavljanja skupnega programa raziskave vesolje in vključevanja Slovenije v dejavnosti ESA, RAKA, NASA, NASDA in ostalih sorodnih agencij. Prav tako se mora Slovenija začeti vključevati v dejavnosti povezane z Mednarodno vesoljsko postajo, s tehnološkim znanjem, tehnološko podporo, predlogi raziskav in ljudmi. Menimo, da moramo v duhu tega foruma začeti legalne, tehnološke ter konceptualne priprave za ustanovitev takšne agencije. Menimo, da je naša zgodovisnka dolžnost, da se z letom 2001 tudi v naši državi začne aktivno delati na integraciji znanj, ki bi jih program, kakršnega naj bi imela vesoljska agencija, podpiral. Menimo, da moramo preprečevati odlivanje znanja iz Slovenije z aktivno podporo strokovnjakom in integracijam, interdisciplinarnim projektom. Menimo, da bi Slovenska vesoljska agencija lahko uspešno opravljala takšno integracijsko funkcijo. Predlagamo, da je prvi projekt agencije konceptualna izdelava, integracija in izstrelitev prvega domačega umetnega satelita za opazovanje Zemlje in telekomunikacije. Menimo, da bi takšen projekt lahko galvaniziral podporo novi Slovenski vesoljski agenciji.

Predlagamo sestavo iniciativne skupine strokovnjakov iz vseh področij, ki jih vesoljske tehnologije pokrivajo. Ta skupina naj do novembra leta 2001 pripravi program za ustanovitev Slovenske vesoljske agencije, s ciljem, da se 12. decembra 2001 zgodi prvi ustanovni kongres Slovenske vesoljske agencije.

Predlagatelji:
Marko Peljhan, zavod Projekt Atol, Ljubljana
Dragan Živadinov, Kozmokinetični Kabinet Noordung
Primož Pislak, LUKS Studio, Ljubljana


Oglejte si:Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune