ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

Spominsko središče Hermana Potočnika Noordunga
Spominska soba Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju

 


Obvestilo urednika: Pričujoča stran obstaja v arhivske namene in ne zagotavlja več ažurnih informacij. Za več informacij se obrnite neposredno na skrbnika Spominske sobe, to je Občino Vitanje. [08.10.2015]

V občinski hiši v Vitanju na Koroškem je septembra 2006 odprlo vrata Spominsko središče Hermana Potočnika Noordunga. V spominski sobi pionirja vesoljskih poletov slovenskega rodu je razstavljen izvirnik edine Potočnikove knjige Problem vožnje po vesolju, ki je leta 1928 izšla v Berlinu. Prostor, ki je oblikovan tako, da spominja na notranjost observatorija Potočnikove vesoljske postaje, je opremljen z množico zaslonov in projektorjem, ki prikazujejo lastnoročne Potočnikove skice vesoljskih plovil in odlomke iz znanih filmov, v katerih so se zgledovali po načrtih iz Problema vožnje po vesolju. Prikazana so tudi pričevanja znanih svetovnih strokovnjakov, na takšen ali drugačen način povezanih s Potočnikom. Na posnetkih sta pisatelj Arthur C. Clarke, avtor Odiseje 2001 in ruska zgodovinarka Tatjana Želnina, kustosinja v ruskem in nemškem muzeju vesoljskih poletov, ki Potočnika uvršča med najpomembnejše pionirje svetovne astronavtike.

Pobudo za Spominsko središče je dal Dragan Živadinov, sobo je oblikoval arhitekt Miha Turšič, s strani občine Vitanje pa sta projekt pomagala uresničiti župan Slavko Vetrih in direktor občinske uprave Srečko Fijavž. Pomagali so jim mladi navdušenci iz Vitanja, ki so tudi vodniki.
 
Odpiralni čas

 

  • torek od 10. do 15. ure
  • četrtek od 10. do 17. ure
  • ali po dogovoru
Povezave

 


Pogled na poslopje občinske uprave v Vitanju
.

Vhod v Potočnikovo spominsko središče
.

Notranjost spominske sobe s Potočnikovo knjigo
Od 9.10.2006


Copyright © Simon Zajc, vesolje.net 1997-2007

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune